a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Integráció és közösségépítés a Mátyás téren

2017. április 05. - vmono

viber_image.jpg

Egy kellemes napsütéses délutánon, a kevésbé barátságosnak tűnő 99-es buszra felszállva a Mátyás tér felé vettük az irányt, hogy a már régóta kiszemelt Kesztyűgyár Közösségi Házat is megnézzük magunknak. A közösségi házról akkor hallottam először, amikor a Gallery8-ben jártam. Már akkor is nagyon pozitív volt számomra, hogy Józsefváros a közösség építésében is erős amellett, hogy támogatja a szociálisan rászoruló családokat, és segíti a társadalomba való hatékony integrálásukat.

A Mátyás tér 15. szám alatt található Kesztyűgyár Közösségi Ház 2008. őszén indította programjait a környékbeli és a budapesti fiatalok számára egyaránt. Multifunkcionális intézményként számos tehetséggondozó programnak, művészi előadásnak, képzésnek, tanácsadásnak és egy internet teremnek ad otthont. A megvalósuló programok célja a közösségépítés és a helyi identitás erősítése, illetve a Magdolna negyed bevonása Budapest kulturális vérkeringésébe. – olvasható a Kesztyűgyár oldalán

Ahogy beléptem a közösségi ház kapuján, egyből nagyon pozitív érzés fogott el. Minden szép színes és barátságos, a nagy üvegablakos teremben épp tartottak foglalkozást, ahol üdítők és finomságok is várták őket, és nagyon családias volt a hangulat. Látszott, hogy mindenki jól ismeri egymást, és egy összeszokott közösségbe léptem be, ahol valamilyen szinten talán mindenki motiválja is a másikat abban, hogy előrébb jusson, vagy jobb körülményeket teremtsen magának.

0-02-04-c739ec499c5d61df06f6376ef91493f553aa08e5d25a2fb34d82ba75275ffd85_full.jpg

A Kesztyűgyár rengeteg foglalkoztató programmal és tanfolyammal is várják a Józsefvárosiakat, meg persze a többi érdeklődőt is más kerületekből. Az Álláskereső klubban segítenek a versenyképes önéletrajz és önéletrajz fotó elkészítésében, hiszen az apró részleteken is nagyon sok múlik, valamint tanácsadással és kellő számítógépes tudás megszerzésével támogatják a sikeres munkakeresést, erre külön számítástechnikai tanfolyamokat is indítanak. A gyerekek fejlődését a különböző sport és kreatív foglalkozások mellett mentorprogram segíti, aminek elsődleges célja, hogy tanulmányi és személyiségbeli támogatást is nyújtson.

0-02-04-3553da27f78a5173b9e3d11cabd93baab3e37aae7468cc4dc470eb9a76be54ea_full.jpg

A gyerekek és álláskeresők mellett a társadalomból kirekesztett nők foglalkoztatásának és rehabilitációjának szakmai felügyeletét is a közösségi ház látja el:

A Központban megvalósuló rendszeres programok fontos része az önismeret-fejlesztés, a lelki segítségnyújtás, az álláskeresés, a szociális segítségnyújtás, a gyermekvállalással kapcsolatos kérdések, valamint különböző kulturális programok és alkotó-, kreatív tevékenységek. A rendszeresen ide járó asszonyok már egy kis közösséget alkotnak, mely teret ad arra is, hogy közösen találjanak megoldást egyéni problémáikra és szeretettel várják az új érdeklődők jelentkezését. – olvasható a program leírásában.

A közösségi házat egy pénteki napon látogattuk meg, amikor épp bolhapiacot tartottak, ezzel is segítve egymást és a szükségleteik kielégítését. A bolhapiac csere alapon működik, ha viszel magaddal néhány megunt ruhát, játékot, könyvet, akkor ugyanekkora számban zsákmányolhatsz magadnak. Bár vidéken zsákokban sorakoznak az erre a célra összegyűjtött kinőtt, vagy épp elfelejtett dolgaim, azért  nekem is sikerült egy-két kinőtt és megunt ruhadarabot magammal vinnem, cserébe pedig egy igazi kincshez jutottam, ami a számomra igen kedves művész, Beethoven életével és műveivel ismertet meg A legközelebbi alkalomra pedig már felhozom magammal az otthoni holmikat, és erre bátorítok mindenkit, akinek van olyan felesleges dolga, ami másnak aranyat érhet!

0-02-04-dab9e6cd4b706d139f5ae11afa81b724fb0c2da8e86f42e03e5a30d5e250d2e6_full.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2412400919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása