a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Roma sztereotípiák ledöntése a Mátyás téren

2016. december 09. - Varga Mono

0-02-05-314e5392fcac18bf322039f8c189b988a92e78e246d956269e2ea673a26ba572_full.jpg

A nyolcadik kerület szívében, ahol javarészt roma családok élnek, már 2010 óta zajlik az érzékenyítés a művészet nyelvén keresztül -több kevesebb sikerrel-. A Gallery8 néven ismert Roma Kortárs Művészeti Teret az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) hozta létre. Az alapítvány egy non-profit szervezet, ami azt a missziót tűzte ki céljául, hogy felvegye a küzdelmet a roma közösségekkel szembeni sztereotípiákkal szemben. Ehhez fontos eszköznek tekintik a művészeten keresztül megjelenő társadalmi felelősségvállalás elengedhetetlen szerepét.

 

A Mátyás tér környékéről kialakított negatív sztereotípiák megtörtek bennem, a környéken kedves kis játszótér, közösségi ház található, a buszmegálló is igen barátságos volt. Ottjártamkor egy nagyon kellemes, letisztult kis térbe érkeztem, pont olyan volt, amilyenre nagyjából számítottam. Először 0-02-05-58bcc994272d258e716a2b5eaea54817bcf08e27af7fdee509eb510e35388d5e_full.jpgkörbejártam az épp aktuális kiállítás darabjait, amik december elejéig voltak elérhetők az érdeklődők számára. Ezek a gyűlöletbeszéd témakörét járták körül. A falon fotók, és alattuk a fotókon látható emberek által írt versek voltak, mindegyik alkotás egyfajta válaszadásként a gyűlöletbeszéd egyes formáira, amiket a mindennapok során a saját bőrükön tapasztaltak.  A „Gyűlöletbeszéd” történetek egy művészeti és beszélgető tér a Közép Európai Egyetemen (CEU), ahol a diákok meg tudják beszélni a személyes tapasztalataikat a témával kapcsolatban, és egyetemi munkájukon keresztül elemezni tudnak. Ez a kezdeményezés Molnár Péter, szólásszabadságkutató és slammer nevéhez köthető, aki már 3 éve rendezi meg ezt a diákokkal. A kiállítás ingyenesen volt diákok számára, a galériát 500 forinttal, felajánlás alapon viszont lehet támogatni.

Az alapítvány által létrehozott Gallery8 a Mátyás téren található, így a főváros roma közösségeinek többségét közvetlenül tudná elérni, ha -véleményem szerint- hatékony megoldást tudnának találni a köztük fennálló kommunikációs szakadékra, meg az érdeklődés hiányának javítására. Elsődleges céljuk, hogy kurátori rendszeren keresztül ezeket a közösségeket támogatni tudják, teret adva a roma művészeti alkotások létrehozásának és bemutatásának, olykor aktuális történésekre és helyzetekre reagálva.

A kiállított fotók megtekintése után Pintér Lucával, a galéria munkatársával beszélgettem, arról, hogy mennyire működik a helyiek bevonása a galéria életébe. Kéthavonta jelentkezik a galéria egy-egy új projekttel és kiállítással, általában ehhez kapcsolódnak a gyakori egyestés projektek is. A galéria igyekszik bevonni a helyieket a művészeti életbe, de ennek sikeressége még bőven gyerekcipőben jár, hiszen sok esetben a nyitottság az, ami hiányzik az emberekből. Ezen is szeretnének még többet dolgozni a jövőben. „A Nemsokára lesz egy slam poetry estünk, ahová a helyi iskolákból is jelentkezhetnek diákok.”-mondta. „Egyelőre a galéria látogatottsága is ingadozó, kiállítástól függően, de sok külföldi látogatónk is van, aminek nagyon örülünk." Azt is elmondta, hogy a környékbeliek közül sok esetben a hajléktalanok azok, akik betérnek kéregetni, vagy a megnyitókon ingyen enni és inni, de a többi időszakban nem látják őket.   "Eleve egy olyan téma ez, ami nem érdekli az embereket, mivel ez a képzőművészet határterületén helyezkedik el, így hosszú út áll előttünk, hogy az emberek nyitottak legyenek erre. Egyébként nem csak romákat érintő problémákkal és kérdésekkel foglalkozunk, hanem feminista témákban is igyekszünk hallatni a hangunkat.”

A roma művészek, és a romákkal kapcsolatos alkotások támogatása mellett a galéria foglalkozik a helyi közösségek támogatásával is. A 0-02-05-314e5392fcac18bf322039f8c189b988a92e78e246d956269e2ea673a26ba572_full.jpgszinte néhány lépésre található Kesztyűgyár közösségi házzal együttműködésben segít a közösség hölgyei által készített termékek eladásában is, amit a galériában is meg lehet vásárolni. A befolyt összeg közvetlenül a kézműves hölgyekhez érkezik, ezzel is segítve munkájukat. A galériában ezen felül található egy mini könyvtár is, illetve megtalálható az összes, 2010 óta létrejött projekt a galéria által létrehozott katalógusban.

Az alapítvány és a galéria is azon dolgozik, hogy egy olyan teret alakítsanak ki, ahol a romák és nem-romák között együttműködés tud létrejönni, valamint a fiatalok körében a romákhoz fűződő negatív sztereotípiákat egy jobb irányba tudják elmozdítani. De hogy a helyieknek milyen szerepük lesz ebben? Az még bőven a jövő zenéje.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr7011976272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása