a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Két egyház tart igényt két józsefvárosi iskolára

2017. április 04. - mardora

Két különböző egyház szállt harcba két józsefvárosi iskola fenntartási jogáért. A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni, a Deák Diák Általános Iskoláért pedig a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye jelentkezett be, hogy átvenné a Klebelsberg Központtól. Az egyházak szándéknyilatkozatot tettek, ezután a döntés az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán kezébe került. Azonban a határozat előtt ki kell kérni az iskola alkalmazottainak, az iskolaszéknek, a szülőknek, a diákönkormányzatnak, és a helyi önkormányzatnak a véleményét. Így az iskolákban megtartották a váltással kapcsolatos tájékozatókat, ahol az egyházak erős szülői ellenállással szembesültek. Ennek hatására a Hajdúdorogi Főegyházmegye visszalépett a kezdeményezéstől.

Ahogy az Index írta, a Deák Diák Általános Iskolát azért szerette volna átvenni a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, hogy budapesti híveinek legyen iskolája.

„A fővárosban élő harminc ezres görögkatolikusság számára is szeretnénk biztosítani a felekezeti hovatartozás szerint választható óvodai-, általános- és középfokú nevelés-oktatást” -írta Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája. Hozzátette, hogy egyháza "nyitott más felekezetű gyermekek keresztény értékeken alapuló nevelésére.”

A szülők megijedtek, „nagy kérdőjelek vannak” az ügy körül- mondta el a Magyar Nemzetnek Orlai Balázs, a Deák Diák Általános Iskola szülői tanácsának elnöke. Hozzátette, hogy az iskola nagyon jól működik, kedvelik a szülők, és most ez fenekestül felfordulhat. Bár, mint megjegyezte, jól is elsülhet a fenntartóváltás, de számára furcsa, hogy az egyház nem beszélt a szülőkkel, akik így nem tudják, hogy milyen iskola készül.

deakdiak2.jpg

forrás: deakdiak.hu

Az iskolában március 28-án, kedden tartottak tájékoztatót, amelyen nagyon sok szülő vett részt, és a hangulat nagyon feszült volt. A szülők kérték az egyház oktatási megbízottjától, Czövek Évától, hogy a főegyházmegye lépjen vissza és ugyanezt kérte Kocsis Máté, a kerület polgármestere is.
Egy nappal a szülői tájékoztató után, szerdán a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház visszavonta az intézményi fenntartói jog átvételére vonatkozó kezdeményezését a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskolával kapcsolatban - írta az Index.hu.

A másik érintett iskolában, a Vajda Péter Általános iskolában március 27-én megtartott tájékoztató és a közösségi médiában látható megnyilvánulások alapján is egyértelmű, hogy a szülők itt sem támogatják az egyházi kezdeményezést. Habár az exarchátus kívánja fenntartásába venni az iskolát, a feszültségekkel teli tájékoztatón nem jelent meg az egyház képviselője, csak a nevében eljáró Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának munkatársa. Mint kiderült, az intézmény lehetséges fenntartóváltásának hátterében az áll, hogy az egyház együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról Balog Zoltánnal decemberben. Ennek keretében első körben öt intézmény fenntartásának átvételét engedélyezték nekik, de azt nem árulták el, hogy a Vajda Péter iskolán kívül mely intézmények érintettek, csak annyit mondtak, hogy fővárosi és vidéki iskolák is napirenden vannak - írta az mno.hu.


vajda.jpg

forrás: 8.kerulet.ittlakunk.hu

Ezen a megbeszélésen is jelen volt a kerület polgármestere, Kocsis Máté, aki felszólalásában leszögezte: az önkormányzat nem támogatja a fenntartóváltást. Kocsis szerint sok a kérdés az átvétel körül, például nem világos, hogy az fenntartóváltást elutasító szülők melyik általános iskolába vihetnék át gyerekeiket. Szerinte az sem biztos, hogy a kerület egyik legjobbjának számító iskola pedagógusi kara megmaradhat. Kocsis nehezményezte, hogy az önkormányzatot nem kereste meg az egyház egyeztetési céllal - ­írta az mno.hu.

A tájékoztatón kiderült, hogy az egyház a tervek szerint erősítené a nyelvoktatást és az informatikai képzést, és remélhetőleg „több pénzt kapna az iskola”. A görög önkormányzat képviselője azonban érdemben nem tudott válaszolni arra, hogy pontosan mekkora költségvetést biztosítanának az iskolának, és arra sem, hogy mikorra készülne el az a szerződéstervezet, ami rögzítené az átvétel részleteit. Ez azért is lenne fontos, mert a szülőknek legkésőbb április 19-ig írásos nyilatkozatban kell döntést hozniuk, hogy támogatják-e a változást. Ha a szülők több mint 50 százaléka leszavazza a fenntartóváltást, akkor a folyamat megáll - ­írta az mno.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8712398341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása