a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Újabb ízes olasz sziget Józsefvárosban – Al Dente

2017. április 07. - roska

dsc_0431.JPG

Egy jó adag penne alla pesto, egy pohár hűvös limonata, napsütés és virágillatú szellő, ami némi homokot hord felénk. Ez akár az olasz tengerpart is lehetne, pedig csak a nyolcadik kerületben vagyunk. Oké, a homok (na jó, por) nem szándékos, hanem a szomszédos épület felújításából származik, de ez sem ront az összképen: egy kis időre tényleg olyan, mintha Itáliában lennénk.

Most olybá tűnhet, az olasz gasztronómia megszállottjai vagyunk – hiszen nem is olyan rég írtunk egy másik klassz olasz helyről, a Caffé Torino-ról – de esküszöm, teljesen véletlen a dolog. Nem mintha úgy gondolnám, hogy magyarázkodni kéne az olasz konyha imádata miatt (komolyan, van olyan ember, aki nem szereti?!), de ezúttal a vakszerencse hozta úgy, hogy az Al Dentében lyukadtunk ki.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy rég nem látott barátnőmmel megbeszéltük, hogy összefutunk egy gyors találkára az óráink között, mert már tényleg nagyon-nagyon régen találkoztunk. És mivel éppen ebédidő volt, és még egyikünk sem evett, úgy döntöttünk, beülünk valahová. Persze a hely, amivel már régóta szemezgettem, aznap épp csökkentett módban üzemelt, így kénytelenek voltunk rögtönözni egy valamirevaló alternatívát. Méghozzá gyorsan, mivel nem csak a rendelkezésünkre álló idő rövidsége siettetett, hanem üres gyomrunk egyre gyakoribb korgása is.

A Mikszáth Kálmán tér az egyik kedvenc helyem a Palotanegyedben, valahogy mindigis úgy éreztem, hogy olyan olaszos, ahogyan a házak a kis macskaköves tér fölé magasodnak. Különösen imádom, ahogy a jó idő beköszöntével a téren lévő kávézók és éttermek kipakolják napernyős asztalaikat, ahol aztán csak úgy zsongnak az emberek. Szóval úgy voltunk vele, nagyon nem lőhetünk mellé, ha errefelé vesszük az irányt, és nem is kellett elhagynunk a tér vonzáskörzetét, a Krúdy utca elején ugyanis megpillantottuk az Al Dentét, és éreztük, hogy helyben vagyunk.

Maga a hely nagyon aprócska, de annál cukibb, afféle kis dizájnos olasz trattoria. Mivel olyan igazi hirtelen jött áprilisi hőség volt, amikor az ember nem győzi lehámozni magáról a reggeli hidegben felvett ruharétegeket, úgy döntöttünk, az árnyékot nyújtó napellenző alá ülünk. Épp csak, hogy rápillantottunk az étlapra és a napi menüt hirdető palatáblára, máris ott termett egy mosolygós lány, hogy mit kérnénk. Mind a ketten a napi menü részét képező koktélrákos-pesztós penne mellett döntöttünk, ami 1500 Forintért igazán jó vásárnak tűnt. Bár szívem szerint boroztunk volna, de mivel még egyetemre is kellett mennünk délután, lemondtunk róla, és helyette bodzaszörpös limonádét kértünk.

dsc_0429.JPG

A limonádét rögtön meg is kaptuk, és a tésztára se kellett pár percnél többet várnunk. És hogy milyen volt? Isteni. Nem mondom, elbírt volna egy kicsivel több rákot, de így is abszolút elégedett voltam: a tészta tökéletesen al dente volt, pont, ahogyan szeretem, a pesztóban pedig nagyszerűen harmonizáltak az ízek. Nem volt se túl fokhagymás, se túl olajos, így a bazsalikom mellett a fenyőmag is érvényesülni tudott.

A la carte amúgy nagyon sok mindent rendelhetünk, a levesektől kezdve, a salátákon és tésztaételeken át, az elmaradhatatlan pizzákig. Természetesen desszertek is vannak, meg minőségi olasz borválaszték, sőt a kasszánál mindenféle gusztusos pékáru kacsingat ránk az üveges pult mögül, szinte könyörögve, hogy vigyük magunkkal. Ami pedig a napi menüt illeti, van leves 890 Ft-ért, és mindig háromféle tészta közül választhatunk: a vegetáriánus 1100, a tengeri herkentyűs 1500, a ragus pedig 1800 Forintba kerül. 

Igazán hangulatos hely tehát az Al Dente, egy újabb autentikus olasz sziget Józsefvárosban. Meg is beszéltük barátnőmmel, hogy ide biztosan visszatérünk még, és legközelebb mindenképpen úgy időzítjük a találkozónkat, hogy borozni is legyen időnk.

 

 Apropó, Budapest, meg olaszok. Múltkor a Caffé Torino kapcsán mardora talált rá erre a poénos kis videóra, ahol négy trú olasz ragazzit állítanak egy nehéz kérdés elé.  Ezt ezennel ki is rakom, hiszen Marco miatt – ő az Al Dente tulajdonosa – megint aktuális. A Caffé Torino-s Carlo (ő balról az első) egyébként tisztára úgy néz ki a videóban, mint Fredo a Keresztapában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr1112406971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása