a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Utazz Japánba 500 forintért – Sakura ünnep a Füvészkertben

2017. április 14. - roska

dsc_0545.JPG

Kétségtelenül az április egyik legnagyszerűbb programja kilátogatni a Füvészkertbe a cseresznyefavirágzás két hete alatt, ilyenkor egy kicsit tényleg Japánban érezhetjük magunkat. Különösen, ha letelepszünk az Ázsiai kertben található kis tó partjára, ahol egyedüli társaink az oda-odaröppenő rigók.

A Füvészkert messze nem olyan népszerű hely, mint amennyire megérdemelné, az biztos. Persze a kis nyolcadik kerületi paradicsom bájához valószínűleg az is hozzátartozik, hogy sosincs tömegnyomor, így ideális helyszín, ha egy kicsit elmenekülnénk a koszos-zajos főváros zsivajától. A Sakura ünnep pedig nem csak azért remek lehetőség erre, mert ekkor borulnak virágba a cseresznyefák, hanem azért is, mert az ünnep két hete alatt a füvön való piknikezés is megengedett.

Ezt a lehetőséget használtuk ki mi is, amikor a napokban úgy döntöttünk, hogy pokrócot ragadunk, és az Illés utca felé vesszük az irányt. Előtte otthon gyorsan összedobtam egy igen egyszerű caprese salátát és bekészítettem némi homemade ízesített vizet (receptek lejjebb), majd gyors tempóban elindultam, hogy még valamennyi maradjon a jégkockákból, mire a Füvészkerthez érünk. A belépő kifizetése után (diákoknak és nyugdíjasoknak 500, felnőtteknek 950 forint, de tényleg megéri) persze mi sem tudtuk megállni, hogy ne szelfizzünk a Festetics villa előtt álló óriási, gyönyörűen virágzó cseresznyefával.

Miután kifotóztuk magunkat, sétáltunk egyet, majd az Ázsiai kert felé vettük az irányt, ahol pillanatok alatt kipakoltuk minimalista piknikfelszerelésünket, és cipőinktől megszabadulva nekiálltunk falatozni a gyönyörű áprilisi napsütésben. Bár voltak még páran rajtunk kívül a kertben, egyáltalán nem zavartuk egymást, és a beszélgetések ellenére is csend honolt. Meglepő egyébként, hogy egyáltalán nem hallatszik be a környező utak forgalma, így a legnagyobb zajt a tó stége alatt megbújó békák brekegése jelenti.

Jó társaságban gyorsan telik az idő, szokták mondani, és valóban, mire feleszméltünk, már majdnem délután öt volt, így kénytelenek voltunk elkezdeni szedelőzködni. Ezen az egy dolgon mellesleg igazán változtathatnának a szervezők, hiszen sokkal szerencsésebb lenne egy kicsit hosszabb nyitva tartás, hogy a délután négyig-ötig dolgozó embereknek is legyen alkalmuk kilátogatni a Füvészkertbe.

A héten egyébként még tart a Sakura ünnep, mindenféle programot kínálva, így ideális húsvét hétvégi program lehet bárki számára! A Füvészkertbe pedig amúgy is érdemes ellátogatnia mindenkinek, aki teheti.

Na de mi az a Sakura-ünnep?

Maga a sakura kifejezés a cseresznyefa virágzására utal, így nem meglepő, hogy a Sakura ünnep a japán cseresznyefa áprilisi virágzásához kötődik. Nem ez az egyetlen virágzással kapcsolatos ünnep a japán kultúrában: a virágban gyönyörködés hagyománya, a Hanami március végétől május elejéig tart, és a cseresznyefák mellett például a szilvafák virágzását is magában foglalja.

 

RECEPTEK 

 Caprese saláta

Hozzávalók 2 főre: 300g koktélparadicsom, 2 marék magozott olajbogyó, 150g mozzarella, 2 szál bazsalikom, 4 ek pesztó, 2ek magozott kapribogyó

Ez egy tökéletes piknikezős recept, mert tíz perc alatt összedobhatjuk, annyiból áll az egész, hogy a hozzávalókat tetszőleges méretűre aprítjuk és egy nagyobb tálban összekeverjük.

 

Epres-bazsalikomos víz

6-7 szem epret negyedekbe vágunk és egy marék bazsalikomlevéllel együtt egy egyliteres üvegbe rakjuk. Hozzáfacsarjuk egy nagy citrom levét, beletömünk jó sok jégkockát (hogy minél tovább hideg maradjon), majd az egészet felöntjük vízzel. A fogyasztáshoz vigyünk magunkkal műanyagpoharakat vagy szívószálakat, vagy alapból készítsünk több üveggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr4912425923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása