a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Direkt36: Valótlan referenciával nyert milliárdos közbeszerzési pályázatot a józsefvárosi Auróra rendelőintézetet felújító cég

2016. október 12. - roska

A kétes hátterű EU-Line Zrt.-hez kapcsolódik az a nyolcadik kerületi beruházást elnyerő konzorcium, amelyik hamis információkat adott meg uruguayi referenciamunkájával kapcsolatban. A Kocsis Máté vezette önkormányzat szerint nekik nem feladatuk leellenőrizni a közbeszerzési pályázatok valóságtartalmát. A csalást a 444.hu és a Direkt36 leplezte le hétfőn.

A rendelőintézet felújítására 2014-ben írt ki közbeszerzést a nyolcadik kerületi önkormányzat. A pályázatot főleg uniós pénzből finanszírozták, elnyerésének feltétele pedig az volt, hogy a cég korábban már végzett hasonló kaliberű, egészségügyi intézmény felújításával kapcsolatos munkát. Ebbe beletartozott például, hogy a munka során kicserélték az intézmény liftjét és fűtési rendszerét. Az EU-Line Zrt. konzorciuma egy, az uruguayi Montevideóhoz közeli rendelőintézet felújítását nevezte meg referenciaként, amiről azonban a Direkt36 kiderítette, hogy nem felel meg az előzetes kritériumoknak. Az említett épületben egyáltalán nincs lift, és a fűtési rendszert sem cserélték ki. Sőt, úgy tűnik, hogy a magyar hátterű cégnek köze sem volt a dél-amerikai projekthez, mivel az ottani felújítást vezető vállalat nem is hallott róluk.

A Medicor Latinoamericana névre keresztelt cég eredetileg az orvosi műszergyártó Medicor Művek helyi képviselete volt, amely 1989 után vált ki, az építkezés azonban később sem képezte vállalati profiljuk részét. Az Auróra rendelőintézet felújításához szükséges referenciaigazolást Hídvégi László, a cég tulajdonos-vezetője írta alá két éve. Ő a 444.hu újságírójának most is azt mondta, hogy cége részt vett a dél-amerikai felújításban, ezt azonban nem volt hajlandó semmivel sem igazolni. Állítólag egy helyi cég, a BAU R.S.I. bízta meg a Medicor Latinoamericana-t, azonban az építést kivitelező vállalat róluk sem hallott.

Az ügy érdekes mellékszála, hogy a BAU R.S.I. által a kérdéses építkezéshez kapcsolható a józsefvárosi kapcsolatai miatt a Direkt36 által már korábban is vizsgált Borzován János vállalkozó is, aki 2014-ig a cég elnöke volt. De ez már egy másik történet, amiről szintén részletesen beszámolnak a 444-es cikkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr7811799427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása