a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Mint a nagymama kamrája - termelői bioüzlet a nyolckerben

2017. március 28. - roska

img_0144.JPG

Európa többi nagyvárosához hasonlóan már Budapesten is százszámra találhatunk bioéttermeket, termelői piacból viszont egy fokkal szerényebb a kínálat. Különösen igaz ez Józsefvárosra, ahol ilyen-olyan piac ugyan még akad is, ezeknek azonban nincs sok közük az igazi, klasszikus értelemben vett piacokhoz. Így ha megbízható forrásból származó idénygyümölcsökre és –zöldségekre vágyunk, másfelé kell körülnéznünk. Ekkor jöhet képbe a Szatyorbolt, ahol az idénytermények mellett különféle magyar kistermelők termékeiből is válogathatunk.

A bolt dizájnja, ha lehet így nevezni, egyszerű, de otthonos, az üzletbe belépve olyasmi érzése támad az embernek, amit talán gyerekként érzett utoljára, a nagymama kamrájába (vagy ahogy felénk, Vas megyében mondják: spejz) belépve. Környezettudatos helyként természetesen a különféle tónusú fabútorok dominálnak – fapolcok, fakosarak mindenfelé, és természetesen a pultfelületek is fából vannak. Annak ellenére is kamraszerű az egész, hogy a különféle lekvárok, mézek, lisztek és magok szépen elrendezve, átláthatóan foglalnak helyet a polcokon, és nem úgy, mint otthon a nagyinál, ahol már-már vidám mosollyá torzulnak a polcok a zsúfoltságtól és túlterheltségtől.

A Szatyorbolt eredetileg egy, az árukat közvetlenül a termelőktől beszerző bevásárló-közösségként működött, idővel azonban kinőtte magát, így nyílt meg a Gyulai Pál utcában található bolt.

Fixen olyan tíz beszállítóval dolgozunk, de általában 25-30 partnerünk is van egyszerre, ez a szám azonban folyamatosan nő, illetve csökken, hiszen a különféle beszállítók különböző termékeket hoznak

- meséli a boltban szombaton dolgozó Szilvi kedvesen. Ezt egyébként úgy kell elképzelni, hogy van, akitől csak málnát, vagy csak csírákat szereznek be, ezek pedig idényterményként, csak adott hónapokban teremnek.

Az üzlethelység közepén elhelyezett raklapokon foglalnak helyet az aktuálisan termő zöldség és gyümölcsfélék – ott jártamkor többek között burgonya, csicsóka, citrom, hagyma, paszternák és cékla volt a kosarakban, de kimérve különböző salátafélékből álló zöldmixet is lehetett venni. Ezen túl rengeteg csomagolt termék is található a boltban állandó jelleggel: különféle magok és azokból készült lisztek, alternatív édesítőszerek, valamint számtalan bio és teljes kiőrlésű tésztafélék széles választéka borítja körben a polcokat, és természeten mindenféle olajak is kaphatóak. Széles a szárított fűszer-, a lekvár- és a mézválaszték is, de friss pékáruk, paleo kekszek (ezek hatalmas üvegedényekben incselkednek az emberrel), sajtok és egyéb tejtermékek is vannak, sőt, borokat és kézműves söröket is vásárolhatunk.

Az árak nem alacsonyak, de teljesen ésszerűek biotermékekről lévén szó, de konkrétumokat nincs értelme hosszan sorolni, hiszen az árak termékenként változnak. Iránymutatásként az talán megfelelő, hogy a különféle biolisztek 400-500 Forinttól indulnak, kiszereléstől és márkától függően, biotejet pedig 390 Forintos literáron lehet venni. A bio burgonyának kilója 380, a céklának 450 Forint, a sörök 580-650 Forint között mozognak, míg fél kiló félbarna kenyeret 360 Forintért vehetünk.

A Szatyorbolt szorosan együttműködik a Szatyor Egyesület nevű civil szervezettel, aminek közösségi tere is itt található. Ők a fenntarthatóság jegyében különféle programokat és workshopokat rendeznek az üzletben: tartottak már főző- és kencekészítő tanfolyamokat, a héten pedig egy új sorozatot indítanak el a MigHelp-pel közösen. Ez utóbbinak célja a Facebook-esemény szerint az, hogy

lebontsuk az előítéleteket a menekültekkel, a számunkra ismeretlen kultúrákból érkező emberekkel szemben, és a gasztronómián keresztül elkalandozzunk olyan országokba, ahova utunk nem vinne, viszont lakói az országunkba érkeznek.

Az első közös főzés április 1-jén, szombaton 17 órakor kezdődik, és az indonéz konyhával fog foglalkozni, a résztvevők pedig a gado gado, a nasi goreng, a dadar gulung és a wedang jahe elkészítését ismerhetik meg.

 

Szatyorbolt

1085 Gyulai Pál u. 12.
06 20 322 8181
hétfő-szerda 08:00 - 19:00
csütörtök-péntek 08:00 - 20:00
szombat 08:00 - 15:30

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2512372701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása