a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Józsefváros ismét megújul

2017. április 18. - presijudit

jajaj.jpg

A Fővárosi Közgyűlés két hete úgy döntött, hogy újabb 5,5 milliárd forinttal támogat 32 budapesti köztér-megújítási programot. A pályázat célja olyan közterületek és középületek létrehozása, amelyek erősítik a közösségi életet. Minden kerületre jut támogatás, így a nyolcadik kerületben is ismét újításokra lehet számítani.

Józsefváros a megújulás során az Európa Belvárosa programot vinné tovább, ami az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb városrehabilitációs programja. A jozsefvaros.hu azt írja:

„A projekt jóval több, mint egyszerű városcsinosítás. Az Európa Belvárosa Programnak köszönhetően a fizikai fejlesztések mellett párhuzamosan vált ismét Pest kulturális és tudományos központjává a Palotanegyed. Józsefváros belső városrésze egykor a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális negyede volt, de ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, komoly történelmi tradíciókkal rendelkező területe."

Milyen megújulásokra lehet számítani?

Józsefváros immár harmadik ütemben újulna meg az Európa Belvárosa program által. A Palotanegyed újbóli megújítása körülbelül 870 millió forintba kerülne, az igényelt 500 millió forint helyett azonban csak 350 milliót ítélt meg a főváros, így a megfogalmazódott tervekből mindenképp lejjebb kell adni.

„A 2013. évi pályázathoz hasonlóan a Palotanegyed fejlesztése a cél olyan módon, hogy az együttműködő társasházak homlokzata és a hozzájuk kapcsolódó közterek közösségi célú megújulása valósuljon meg”

– olvasható a hivatalos projektleírásban. A tervek:

a Szentkirályi utca (Pollack Mihály tér – Vas utca), Bródy Sándor utca (Rákóczi út – Mikszáth Kálmán tér), Puskin utca (Gutenberg tér – Krúdy Gyula utca), Rökk Szilárd utca (Rákóczi út – Pollack Mihály tér) útszakaszainak felújítása, közlekedési felületek és tájépítészeti elemek megújítása, valamint több társasház utcai homlokzatának megújítása a cél.

A Palotanegyed megújítása mellett a kerület másik projektje egy lakossági kezdeményezésű beavatkozás (TÉR-ÉPÍTŐK): a Bláthy Ottó utca Vajda Péter utca és Bíró Lajos utca közötti szakaszán a cél egy új közpark kialakítása. A projekt körülbelül 70 millió forintba kerülne, az igényelt 43 millió forintos támogatásból 40 millió forintot ítélt meg a főváros, amiből új pihenő park és játszótér, valamint bográcsfesztiválra és rendszeres termelői piacra alkalmas terület is létesülne.

 

Mi valósult meg a korábbi években?

Józsefváros az Európa Belvárosa program keretén belül már kétszer is nagyobb megújuláson esett át.

„2010-ben, a program elindulásakor a kerület vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Palotanegyedet bekapcsolja a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejleszti, növeli idegenforgalmi vonzerejét, megvédi épített és kulturális örökségét, és ösztönzi a fiatalok vállalkozási kedvét”

– írja a jozsefvaros.hu.

Az első megújulási hullám során Józsefvárosban 1600 négyzetméter sétálóutcát és mintegy 11 ezer négyzetméter csillapított forgalmú utcát alakítottak ki. A közel kétmilliárd forint költségű projektből megújult a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Mária utca, a Horánszky utca és a Gutenberg tér, valamint elkészült a korábban lakóépületként funkcionált Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ, röviden a H13 is, amely inkubátorházként működik a fiatal pályakezdők és kisvállalkozások számára. A 2010-es program keretében indult el a Palotanegyed Fesztivál is, amelyet az önkormányzat azóta is minden évben helyi gazdasági szereplők és civilek bevonásával szervez meg.

A program második üteme 2014 őszén indult el 622 millió forintos beruházással, amelyben a Gyulai Pál utca, a Somogyi Béla utca, a Bródy Sándor utca, a Kőfaragó utca, a Krúdy utca, a Szentkirályi utca és a Lőrinc pap tér újult meg, valamint környezetépítést és homlokzat felújításokat is végeztek 24 társasházon.

 

Ha jobban beleásnád magad az Európa Belvárosa Programba, a hivatalos oldalán minden infót megtalálsz.

forrás: jozsefvaros.hu, index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9512432001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása