a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

A fővárosiaktól sem áll távol a kertészet

2017. május 13. - vmono

 0-02-05-0dde3996b9f23afae85c2994de9c0dab98244eb0ae92b7c2bafd7d3217108e9c_full.jpg

A belváros közepén a plázából siető emberek csodálkozva, vagy épp kicsit szánakozóan néznek a négy fiatalra, akik hatalmas megtöltött vizes kannákkal sétálnak ki a Grundból, hogy vizet vigyenek a közeli közösségi kertbe, amíg nem működik a vizes csap. Ezek a kannás arcok mi vagyunk, a helyzet komikus, de a furcsa tekintetek között mi csak mosolyogva igyekszünk vissza, és közben arra gondolunk, de kár, hogy sokan kimaradnak ebből az élményből.

A mai napig élnek az emberekben olyan sztereotípiák, miszerint a nagyvárosi sokszor a zöldséget a gyümölcstől sem tudja megkülönböztetni, mert csak kiveszi a mélyhűtőből, a vidéki meg állandóan kapál és dolgozik a földeken. Persze közben meg mindenki tudja, hogy ez egyáltalán nem helytálló, és az igazságot valahol félúton, a kettő között kell keresni. Budapesten a belvárosiaknak eddig nem sok lehetőségük volt arra, hogy a betondzsungelben található néhány füves-parkos részt leszámítva a természetben időzzenek, de szerencsére a közösségi kertek az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert és egyre nagyobb láthatóságot nyertek, napjainkra pedig olyan felkapottá váltak, hogy fiatalok és idősek egyaránt töltik szabadidejüket a kis bérelt parcellájuk gondozásával.

0-02-05-019d28aeb3619cf4e306b50dc7d8820080358de2918d39cd65e184a848ee544f_full.jpg

A Leonardo kert is egy ilyen funkciót lát el a józsefvárosiak körében, ahol évek óta nagy a tolongás egy-egy felszabaduló parcella bérleti jogáért. A 2012-ben nyílt közösségi kert a Kortárs Építészeti Központnak köszönhető, 90+5 tanparcellával sokaknak ad lehetőséget az aktív kikapcsolódásra. Egyik lakótársam egy év után kapta meg a lehetőséget, hogy elkezdhesse a fővárosi kertészkedést, így az 0-02-05-368b8a9d7f70504d87db69e9feaf409260bd9bcdf203cb72e36efcd77a2c693f_full.jpgelső útjára gondoltam el is kísérem, mert hát melyik vidékről jött fővárosi ne szeretné egy kicsit úgy érezni magát, mintha otthon lenne.

A közösségi kert elhelyezkedése egész szürreális, hiszen alig néhány lépés választja el a Corvin plázától és a megújuló Corvin negyedtől, a kertet konkrétan hatalmas bérházak, és újonnan épülő hófehér luxuslakások veszik körül, de az ember, amikor belép a kert kapuján, valahogy mégis megfeledkezik arról, hogy egy metropolisz közepén, két építkezés közt próbálja kikeltetni a tulipánjait, vagy épp átültetni az eprét a parcellája egyik sarkából a másikba.

Ottjártamkor épp egy csapat fiatal fogyasztotta reggelijét az egyik asztalnál, ők szintén újnak számítanak a közösségi kert életében, de mindenki igyekszik a maga módján elsajátítani a kertészkedés alapjait, amihez segítséget nyújtanak különböző kis falra függesztett útmutatók, például arról, hogy mit mivel érdemes párosítani. A kis tárolóhelyiségben minden olyan eszköz megtalálható, ami szükséges a hatékony munkához, a kert közepén pedig egy vizes csap is helyet kapott, ami mostanra már valószínűleg újra hibátlanul működik. Ezek mellett olyan komoly kis házi készítésű találmányokat is használhatnak az önjelölt kertészek, mint például az aszaló gép.

Budapesten számos ilyen közösségi kerttel találkozhat az ember, így mindenképp érdemes a hozzánk közeli helyen érdeklődni, hiszen valószínűleg nincs jobb érzés annál, mint egy szezon végén a saját munkánk gyümölcsét fogyasztani, a parcella éves bérleti díja pedig nem haladja meg a tízezer forintot, ami szerintem nem egy nagy összeg, ha egész évre lebontjuk. A Leonardo kert sorsa sikerének ellenére viszont sajnos megpecsételődött. Mivel a további építkezés és terjeszkedés miatt a területre szükség lesz, így már nem sokkal több mint egy éve van csak a gondozott parcelláknak friss terméseket hozni, mielőtt elbontják és ráépülnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8112464339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása