a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Egy cseppnyi Olaszország a Bródy Sándor utcában

2017. március 12. - mardora

20170308_141429.jpg

A Caffé Torino egy szuper, eredeti olasz ételeket és italokat kínáló kávézó a Nemzeti Múzeum mellett. Nemcsak desszerteket és péksüteményeket, de állandó és napi menüt, levest, és tésztákat is kóstolhatunk. Már régóta szemeztem vele, mert gyakran járok arra és mivel lételemem a kávé, úgy éreztem, ideje kipróbálni.

Egy látszólag átlagos délutánon, hogy elüssük az egyetemi órák közti időt, egy barátnőmmel vállalkozunk a Caffé Torino-s olasz kávé tesztelésre. Úgy döntünk, hogy a kávézó nem túl csalogató, picehelyiségben kialakított belső tere helyett inkább a hangulatos, kiülős részt választjuk, így a tavaszi napsugarakban is sütkérezhetünk. Rögtön ott terem az olasz származású barista, aki nagyon kedvesen, olaszos magyarral felveszi a rendeléseket. Még azon sem csodálkozik, hogy capuccino-t kérek (tudniillik az olaszok csak reggel, legfeljebb délelőtt isszák ezt a kávéfajtát), biztosan hozzászokott már a hasonló igényekhez a nem olaszok körében. A barátnőm egy latte macchiato-t, az olaszok „foltos” tejeskávéját választja.

A kávé szerintem isteni, egy pillanatra tényleg Olaszországban érzem magam –elképzelem, ahogy a Piazza Navona egyik kávézójának teraszán kortyolgatom ezt a forró, gőzölgő, mennyei koffeinbombát. A capuccino olyan, amilyennek egy tradicionális capuccinonak lennie kell: karakteres, zamatos  espresso alap, forró tejjel, szuper krémes tejhabbal a tetején. Mivel az Olasz Kultúrintézet a kávézó szomszédságában van, az autentikus olasz hangulathoz hozzájárul az is, hogy sorra térnek be a látszólag törzsvendégnek számító olasz baráti társaságok egy napi menüre vagy egy kávéra. Az olasz mentalitás sugárzik a helyből, a személyzet és a vendégek is vidámak és barátságosak, ami egy átlagos budapesti kávézóról nem mindig mondható el.

Leteszteljük a napi levest is, ami ezúttal  brokkoliból készül. Nagyon finom, különleges ízét a póréhagyma okozza, nem a szokványos brokkolis ízvilág, de nekünk bejön. A napi leves ára 690 Ft, a tészták 1200 Ft körül mozognak. Körbenézek desszert ügyben: mivel az olaszok reggelire nem esznek sósat, nagyon sokféle édes péksüteményt kínálnak reggelizéshez (croissant, briós és más kelt tésztás sütik), de vannak klasszikus olasz desszertjeik is, mint például a panna cotta vagy a tiramisu. Muszáj megkóstolnom a panna cottát, hogy összehasonlíthassam azzal, amit még Olaszországban kóstoltam néhány éve. Azt kell, hogy mondjam, nem csalódok: amint megízlelem az eperöntetes sűrű tejszínes krémet, elönt a boldogság – ez a napom fénypontja. Annyira finom, hogy olyan lassan eszem, amennyire csak bírom, hogy minél tovább tartson. Carlo, a barista aggódva jön oda, hogy van-e valami baj, esetleg nem ízlik? Ellenkezőleg, ilyen finom panna cottát nem ettem mostanában, minden cseppje aranyat ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9612325165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása