a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

„Azért nem látsz fiatalokat, mert a fiatal inkább elmegy a kocsmába inni, meg kábítószerezni”- a baloldali ’56-os megemlékezésen jártam

2016. október 25. - mardora

 

jav1.jpg

Megemlékezés kevés, kampánybeszéd annál több volt az ellenzékiek közös, Blaha Lujza téren tartott október 23-ai eseményén. Az eseményt a baloldali pártok a 2018-as választások kampányára használták fel, biztosították a közönséget az összefogásról, de semmi konkrétumot nem közöltek arról, hogy a nagy együttműködést hogy szeretnék kivitelezni.

 

 „Ha nem fogunk össze, mérges, kicsi pattanássá zsugorodunk Európa fenekén.”
Ezzel a mondattal Tóth Krisztina költő összefoglalta a baloldali pártok közös megemlékezésének mondanivalóját. A Szolidaritás Mozgalom által szervezett rendezvényen az MSZP, a DK, a PM és a MoMa vettek részt.

A felszólaló politikusok az összefogásról, az együttműködésről beszéltek, de a részletekbe nem mentek bele. A „Mossuk le a gyalázatot! - Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” névvel ellátott eseményen pár ezren vettek részt, döntő többségben idősek. Nem mondanám, hogy derű és életvidámság fogadott, a résztvevők hangulatát az unott és lehangolt jelzőkkel tudom leginkább leírni.

Előzmények

Vonattal utaztam fel Budapestre október 23-án délután. Nem én voltam az egyetlen, aki valamilyen megemlékezésre vagy tüntetésre tartott: középkorú baráti társaságok, házaspárok utaztak körülöttem, egyesek transzparenseket is cipeltek. Ahogy körbenéztem a metrón, ugyanez a kép fogadott, egy nyugdíjasokból álló társaság fennhangon vitatta meg ismerőseivel az aktuális politikai problémákat, az ország helyzetét az EU-ban és a világon, a menekültügy is szóba került. Nem kellett hallgatóznom ahhoz, hogy minden szavukat értsem, és ahogy feltételezem, a körülöttem utazó kb. 20 embernek sem. Egy bevallása szerint 4 nyelven író-olvasó, az akcentusából ítélve külföldön élő hölgy történelemórát tartott barátnőinek a rendszerváltásról, a berlini nagy fal leomlásának igazi okairól, az USA világuralmi terveiről. Barátnői lelkesen hallgatták a leckét, majd leszálltak a Fővám téren. Ezen élmények után én is elindultam a Blaha Lujza térre, a közös ellenzéki tüntetésre. Úgy hittem, ott is ilyen lelkes állampolgárokkal lesz dolgom, akik elkötelezetten térítik majd társaikat egyéni pártnézeteikkel, de tévedtem.

Korkérdés

Húsz perccel az esemény kezdete előtt már gyülekeztek az emberek, legtöbben csoportban, zászlókkal, transzparensekkel érkeztek: DK-sok kék széldzsekiben, MSZP-sek pirosban. A színpad előtt tömörülve mindenki várta a kezdést. A hangulatot a Szilvási Gipsy Band igyekezett feldobni, kevés sikerrel.

 A forradalomról való megemlékezés, az egy perces néma csend után elkezdődtek a beszédek. Ahogy körbenéztem, nagyrészt nyugdíjas korúak vettek körül, a húszas, harmincas korosztály képviselői szinte hiányoztak a közönségből. Néhány résztvevőtől megkérdeztem, mi lehet ennek az oka. Erősen gyanakvó pillantások kíséretében ugyan, de kaptam pár érdekes választ:

Én azt gondolom, hogy többen a Jobbik megmozdulásaira mennek inkább.

Azért nem látsz fiatalokat, mert a fiatal inkább elmegy a kocsmába inni, meg kábítószerezni, azért. Ahelyett hogy dolgozna. Mert a fiatal az nem szeret dolgozni. A szüleik pénzén elmennek kocsmába, nem tudom, honnan szerzik a sok pénzt, a körút az már nem körút, végig van kocsmával, és nem látok mást, amikor jövök haza a munkából, csak fiatalokat.

Szomorú vagyok. Mert ki kellene, hogy jöjjenek, ha érdekli őket a jövőjük.

Nem tudom mi az oka, talán nem volt eléggé előkészítve, nem tudják megszólítani őket. Valahogy közelebb kellene menni a fiatalokhoz. Vagy nem mernek, még az is meglehet. Lehet, hogy elfáradtak, nem látnak kilátást. Ennyi pénzért, amennyiért dolgoznak?

„Hajrá, Feri!”

Az eseményen felszólaló politikusok a 2018-as választásokról beszéltek és az együttműködést hangoztatták. Molnár Gyula, az MSZP elnöke civilek és pártok összefogását hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta, hogy "Az asztalhoz kell hívni mindazokat, akik tisztességesek és ugyanazt akarják, mint mi, nem engedhetik meg magunknak a demokraták az önzők világát. Aki nem érzi az alázatot, az Orbánnal van, aki szemet huny a rablás fölött, az Orbánnal van, aki gyurcsányozik, az Orbánnal van." Karácsony Gergely, a PM társelnöke elmondta, hogy mindenkiben partnert lát, aki a kormány leváltását segíti, és az együttműködéssel kapcsolatos tárgyalások a jövő héten elindulnak. Bokros Lajos, a MoMa elnöke a pártokat, a civil szervezeteket és az ellenzéki sajtót is felszólította a kormány elleni együttműködésre: mindenkinek be kell állnia egy ideiglenes demokratikus ellenzéki szövetségbe, amely kiirtja az aljas rendszert, és helyreállítja a demokráciát.

A hallottak és látottak alapján úgy gondolom, hogy ha az ellenzék el akarja érni a célját, akkor nemcsak az együttműködés megteremtésének módján és feltételein kell dolgoznia, hanem azon is, hogy ne csak az idősebb korosztályt tudja megszólítani és maga mögé állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr7311836957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása