a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Spirituális utazás a lélek rejtelmeibe, avagy tartogat még meglepetéseket Józsefváros

2017. február 25. - Varga Mono

Ki gondolná, hogy Józsefváros zajos, rohanó, körúti részén is megtalálhatja az ember a módot arra, hogy kicsit elmélyedjen a saját gondolataiban, vagy épp közelebb kerüljön lelkének és lényének megértéséhez? Valószínűleg nem sokan. Az igazán szemfülesek azonban mégis találhatnak egy-két rejtélyes, elhintett jelet arra, hogy a nyolcadik kerület igenis nyitott ezekre a témákra. A Józsefvárosi Galéria oldalán találtam egy eseményt Gondolatok az élet spirituális értelméről címmel. A visszaigazolt résztvevők száma nulla, érdeklődő is csak 4 darab, leírás szintén semmi, így megnéztük, milyen egyetemes titkokat rejtegetnek a galéria második emeleti termében.

Sokunkat nyomasztanak olyan kérdések, mint a „Ki vagyok én?”, a „Honnan jöttem?”, és a „Hova tartok?”, amire mindannyian próbáljuk életünk során megtalálni a választ, ki-ki a maga módján. A kis terembe érkezve láttuk, hogy a facebook esemény elég valid adatokat tartalmazott, ugyanis rajtunk kívül csak a szervezők és a meghívott előadok vettek részt az eseményen, ami amúgy, mint kiderült, minden szerdán megrendezésre kerül. Kíváncsian vártuk, hogy ebben a multikulti környezetben milyen új információkhoz fogunk jutni.

„Sok ember azt hiszi, hogy az érzelem maga a lélek, pedig a kettő nem azonos” – hangzik el az erős mondat a kis terem falai között a kedves, osztrák előadó szájából, de az végül nem derül ki, hogy melyik micsoda. Az előadás német nyelven, kissé nehézkes magyar tolmácsolással kezdődik, így számomra az első háromnegyed óra nem tűnik túl érdekesnek, a fordítás miatt számtalanszor ki is zökkenek, de legalább megnyugszom, hogy a német tudásom sem kopott olyan sokat az elmúlt évek alatt. Ezalatt az idő alatt csak a spiritualitásról általában esik szó, meg arról, hogy mi a lélek, miért nem találják, vagy épp miért távolodnak el egyre jobban tőle a materiális világban élő, földhöz ragadt emberek, azaz mi.

Majd az előadó látja, hogy kezdenek kifutni az időből,  átvált angolra, hiszen azt mindannyian értjük. Ettől az előadás is érdekesebbé válik, és végre elkezdtünk rátérni a lényegre is, hogy ez a spirituális út, amiről ők beszélnek és kínálnak, miért más, mint a többi. Az előadás végéig nem teljesen kaptam meg erre a választ, de azért egy kis odafigyelés, és némi utána olvasás végül kicsit kitisztítja az előttem álló kusza képet:

Sant Bajlit Singh spirituális mester tanait követve megismerhető és megtanulható a benső fény- és hangmeditáció, amin keresztül lehetőségünk van összekapcsolódni a lelkünkkel, a szeretet bennünk lévő forrásával.

 

Az előadás közben már nagyon várom, hogy ezeket a - kicsit a spiritualitással képben lévő számára ismert – alap dolgokat letudjuk, és végre rátérjünk a meditációra, hogy kiderüljön, hogyan is működik a lélek megtalálása a gyakorlatban. Az előadás utána invitálnak bennünket a maradásra és a mester dvd-jének közös megtekintésére, amit végül a meditáció követ majd, viszont arra sajnos nem maradhatunk. Csalódottan, de mosolyogva konstatálom, úgy érezve magam mint egy gyerek, aki előtt elhúzták a mézesmadzagot, de végül nem kapja meg az ajándékot, majd rájövök, hogy valószínűleg a meditáció elsajátítása egy hosszabb felkészülést, esetleg folyamatos jelenlétet igényel, így meg is érdeklődöm, hogy mi ennek a módja. Végül kiderül, hogy természetesen semmiféle kötöttségről szó nincs, de a meditáció feltétele a beavatás és gyakorlás. Ez a spirituális gyakorlat pedig bizony etikus életvitelt igényel, tehát kerülendő mindenféle alkohol, cigaretta és droghasználat.

Itt még lelkesen bólogatok, hogy ezek mellőzése nem okoz számomra gondot, de mivel ez a spirituális út a szeretetre épül, így értelemszerűen a húsfogyasztás sem egyeztethető össze vele. Ekkor egy világ dől bennem össze, mert lételemem a hús, szóval tudatosul bennem, hogy nem ezen a vonalon fogom megismerni a valódi, benső énem.

Összességében viszont egy nagyon kellemes órát töltöttem a Józsefvárosi Galériában, maga a galéria szintén megér egy misét egy következő posztban. Ami viszont a közösséget illeti, nagyon pozitív volt a fogadtatás, így mindenkinek ajánlom, aki kicsit kikapcsolódna minden szerdán 17 órától, és szeretne közelebb kerülni saját magához.

Áprilisi programajánló:

LELKÜNK – AZ ELREJTETT SZÉPSÉG (április 5-én, szerdán 17 órakor)

MEDITÁCIÓ – A BENSŐ ÖRÖM KAPUJA (április 19-én, szerdán 17 órakor)

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9012293437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása