„Mi is akkor az a Sörsajt?” – kérdezi egy idős hölgy, miután elvitelre kért egy kis sajttál kóstolót. Érkezik is a válasz, hogy a Sörsajt egy fantázianév, ami a kézműves sörök és különleges sajtok kombinációjából származik. A legtöbb ember elsőre a sajtkóstolást egy jó bor mellé képzeli el, de a nyolcadik kerület ebben is úttörő. A József körúton található Sörsajt nevet viselő gasztrobár több mint fél éve igyekszik valami újat nyújtani a vendégek számára különleges sörök és sajtok kiváló párosításával.
A szerda mindig egy mélypontja a hétnek, legalábbis nálam. Nincs ez másként ma sem, munkából egyetemre rohanok, onnan a postára, majd a könyvtárba, nyakamon a vizsgaidőszak, de még a karácsonyi ajándékok sincsenek beszerezve, úgyhogy itt az ideje lazítani egy órácskát, és kikapcsolni az agyam egy különleges sör mellett a forgalmas körút zajait és a rohanó embereket kizárva.
Már egy jóideje megakadt a szemem a bejárat fölötti feliraton, így most elégedetten nyúlok a kilincs felé, majd a pultnál kissé esetlenül pásztázom a táblán olvasható sörök nevét, hiszen eddig javarészt Sopronin szocializálódtam, de még mielőtt kétségbe esnék, már érkezik is a segítség a pult másik oldaláról. Hogy egyszerűbb legyen a választás, kapok egy kis kóstolót is, aztán nem is hezitálok sokáig és kipróbálom a Rothbeer Gingermeister sörét, ami egy remek gyömbéres, mézes és citromos ízvilág, kicsit talán nőiesnek is mondanám, így végre bűntudatom sincs, hogy nőként, ráadásul a délután közepén engedek a kísértésnek, és sörözgetek egymagamban. Bűntudatom persze eddig sem volt, meg egymagamban sem ücsörögtem, mivel közben a Sörsajt kedves és közvetlen munkatársával, Kliment Jánossal beszélgettem.
Hogy mi a hely különlegessége, az egyértelmű, hiszen ezt a sör és a sajt kombinációja adja. Bár elsőre furcsa párosítás, kétségtelenül működik. Még a fővárosban is nehéz olyan helyet találni, ahol nem egy drága étteremben, feszélyezve ücsörögve kóstolhatunk különféle sajttálakat, miközben zavarban érezzük magunkat, hogy az étlapon vagy itallapon lévő elemek döntő hányadáról fogalmunk sincs, micsoda. A Sörsajt közvetlen légköre, letisztult berendezése komfortos érzést nyújt, ahol nyugodtan lehetünk kísérletezőek, és bátran kérdezhetünk, szívesen segítenek a választásban. A bárban található sörök nagy része magyar kisüzemi termék, a kicsi piacnak köszönhetően pedig jó kapcsolatok tudnak kialakulni, a beszállító egyben az a személy is, aki főzi a sört. Különlegessége még, hogy mivel kisüzemi termékekről beszélünk, így ugyanannak a sörnek az íze néha változhat, ami szintén egy izgalmas dolog lehet az ínyencek számára.
Jánossal való beszélgetésünk során kiderül, hogy a többi kisüzemi sörös helyekhez képest itt nagyobb a választék, de emellett sikerük titka az is, hogy nem bonyolítják túl a koncepciót, érthető, letisztult kínálattal várják vendégeiket. Közben megakad a szemem az sörök között található Oatmeal Milkstout feliraton, ami, mint kiderült alacsony alkoholtartalmú, zabdarából és tejcukor hozzáadásával készült édes sör, mivel a laktózt az élesztő nem erjeszti meg. Ezt is van szerencsém megkóstolni, a gyömbéreshez képest egy teljesen más íz, de nagyon finom. Ár-érték arányban abszolút korrekt kínálatról beszélhetünk, hiszen 400 és 1000 forint között mozognak a pohár/korsó árak.
A kiszolgáló pult mellett található külön pulttal is szemezgetek, miközben János beavat a sajtokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókba. A lágyabb sajtoktól a keményebbek felé haladva különböző penészes, illetve spanyol és francia hegyi sajtok, vagy épp hosszú ideig, másfél-két évig érlelt sajtok is megtalálhatók a kínálatban. A sajttálak két méret szerint kérhetők, a 15 és 25 dkg-os tálak 1800-2900 forintba kerülnek, gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, dióval tálalva.
Ami még különlegessé teszi a helyet, hogy mindenki szenvedéllyel fordul a sörök és sajtok felé, a tulajdonosok sörfőzéssel foglalkoznak, míg az üzletvezető emellett sajtokat is készít, Jánost pedig former szakácsként kimondottan érdekli ez a terület, maga is készíti a hely egyik különleges készítésű sajtját, a Pácolt Brie-t, amit egy olajos, fűszerezett, lilahagymás pácba tesznek. Az újévben különböző sajtkóstolók is lesznek az érdeklődők számára, ahol 5-5 sör és sajt kerül majd a tányérra és a pohárba, a könnyebbektől a nehezebbekig.
A kézműves termékekkel itt még persze nem ér véget a lista, hiszen a sörök és sajtok mellett kaphatók még szendvicsek, snackek, kézműves szörpök, de még kézműves sajtos tallér is, amit egy Jászapátin élő hölgy készít. Az egyetlen kifogás a hellyel kapcsolatban, ami többször érkezett, hogy nincs elvihető kávés pohár. A Sörsajt már gőzerővel dolgozik az ügyön, hogy a lehető legdizájnosabb kávéspohárral futkozhasson mindenki a körútön, de addigis ez legyen a legnagyobb kritika, ami a helyet érheti. Egy biztos, én és a barátaim addig leszünk visszatérő vendégek, amíg végig nem próbáltuk az itallapot. Ez nem lesz könnyű, hiszen folyamatosan változik a kínálat, és mindig vannak új ízek, így valószínűleg ez a hely azon kevesek egyike lesz, amit nem lehet megunni.