a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

56-os mini-mementó: Pesti Srácok Emlékpark

2016. október 09. - roska

pestisracok640424.jpg

Már nagyon közel van október 23, az 1956-os forradalom hatvanéves évfordulója, és ez kifejezetten érezhető a belső pesti kerületekben. Józsefváros vezetősége például amellett, hogy 1956 lyukas zászlót rendelt a kerület házainak feldíszítésére, támogatta a Horváth Mihály téren megvalósult Pesti Srácok Emlékparkot is.

Az elnevezés mondjuk eléggé félrevezető, hiszen semmiféle parkról nincsen szó, mindössze egy fehér pavilont állítottak fel a téren. A sörsátorra hajazó kiállítótér elé három, az ötvenhatos eseményeket meghatározó járművet helyeztek: egy fekete Tatra autót, amin a Ruszkik haza felirat díszeleg, egy golyó lyuggatta szélvédőjű katonai dzsipet, valamint egy páncéltörő ágyút. Egyébként ez az emlékpark izgalmasabb és működőképesebb része, főként azért, mert szabadtéren van és elég nagy ahhoz, hogy szemet szúrjon a járókelőknek, akik többnyire meg is állnak megnézni. Plusz a járművekkel jól lehet fotózkodni, ugye.

Ugyanakkor a pavilonba már nem mennek be az emberek, hiába ingyenes, mondjuk nem is lenne korrekt, ha pénzt kérnének a kiállításnak csak nagy jóindulattal nevezhető tárlatért. A bejáratnál felhívták figyelmünket, hogy érdemes U-alakban körbemenni, de szerintem nem oszt, nem szoroz, merre megyünk, nincs különösebb koncepció. Lényegében az 1956-os hétköznapi életet igyekszik bemutatni a kiállítás (jobb híján nevezzük így), a kiállított berendezési tárgyak és ruhadarabok azonban legfeljebb a külföldi turisták számára lehetnek érdekesek, mindenki más csak nyugtázná, hogy anyuéknál/mamáméknál is ilyen van.

A tisztesség kedvéért megjegyezném, hogy ott jártunkkor ugyan épp semmilyen rendezvény nem volt, amúgy napi rendszerességgel szerveznek programokat a pavilonban (filmvetítés, előadás, koncert, divatbemutató). Így pedig nem zárom ki, hogy valamilyen rendezett esemény során kifejezetten hangulatos helyszínné válhat az önmagában soványka kiállítás. Mert nem időigényes ugyan az emlékpark pavilonjában található tárlat, de nem sok értelmét látom az bemenni. Pedig az igyekezet megvan, még aranyos emléklapot és kitűzőt is adnak a látogatóknak.

pestisracok640425.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr4211782913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása