a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Családtörténetek a pincében - Srbljanovic darab az Aurórában

2017. március 14. - vmono

16998785_1758936400890194_222941097995068921_n.jpgforrás: Hands Up Nauru Facebook oldal

Papás-mamás macsóskodás, öntudatra ébredt feminista anya, családon belüli erőszak, avagy mit lát és vesz át a gyermek szülei viselkedéséből egy háborúk árnyékában lévő szerb városban? Biljana Srbljanovic szerb drámaíró legjátszottabb, Családtörténetek című darabját az Aurórában vitte színre a Hands Up Nauru társulat március 12-én, vasárnap este.  

Hosszú hetek után végre sikerült egy jót beszélgetnem a legjobb barátnőmmel, és kitárgyalni ügyes-bajos dolgainkat. Mindenki rohan jobbra-balra, dolgozik és egyetemre jár, így nem csoda, hogy nemhogy egymásra alig van időnk, de még saját magunkra sem. Ő azt tanácsolta nekem, hogy iktassak be egy kis „me time”-ot (ahogy ő nevezi), szóval szakítsak időt magamra. Gondolkodtam is, hogy mivel töltsem a szabad vasárnap estém, végül a tipikus monitor előtt punnyadás és hétvégi manikür helyett átugrottam az Aurórába, hogy ki is használjam ezt a kis időt. És milyen jól tettem.

Másfél óra tömör kikapcsolódás: rég éreztem úgy, hogy ennyire át tudtam adni magam valaminek, anélkül hogy közben a következő heti feladatok motoszkáltak volna a fejemben. Az előadás a pincében kapott helyet, mindössze  20 embernyi férőhellyel, ettől pedig annyira közeli és bensőséges volt az egész hangulata, hogy már a nyitójelenet egyből beszippantott, pedig elég abszurd volt, ahogy a színész (akiről aztán később kiderült, hogy amúgy egy kutya, végül meg hogy mégsem az) a sejtelmes fények között magába tolt egy befőttnyi savanyút. .

A darab minden hőse gyerek, hol fiatalabbak, hol idősebbek, szükség és igény szerint, esetleg váltják a nemüket is. Ezen senkinek nem szabad meglepődnie. A színészek azonban nem gyerekek, a színészek felnőttek, akik a darab során gyerekeket játszanak, akik viszont felnőtteket játszanak. Ezen sem szabad senkinek csodálkozni, van elég más dolog, amin az ember csodálkozhat.

 - Biljana Srbljanovic

Mivel az eseményleírásnál is az író gondolata volt olvasható, ezen nem is lepődtem meg, hanem kíváncsian vártam, mi kerekedik ki ebből. A Családtörténetek alapsztorija tulajdonképpen elég egyszerű. A történetben szereplő gyerekek szerepjátékokat játszanak az elborult szüleik mintájára, akiket a balkáni borzalmak és a háborúk viseltek meg. Szépen kialakítják a saját kis világukat, közben pedig végig a valóság és képzelet határán ingáznak. A különböző jeleneteket azonos sémán keresztül mutatják be: mindig egy háromtagú család életéből ragadnak ki részleteket. Néhol az atyai szigor és a nők elnyomása uralkodik, míg máshol egymás gyalázása, a családi (például anyai) szerepek ócsárlása. Van, ahol a gyerek sorsa mellékes, de olyan is, ahol mindennél előrébb való. Végül a lelkileg sérült és gyötrelmeken átment gyerekek történetének minden záróakkordja azonos, de ezt most nem spoilerezem el.

A Hands Up Nauru színházi alkotóműhelyről eddig még nem hallottam, de az biztos, hogy borzasztó lelkes és tehetséges fiatalok a tagjai. Számomra végig érződött a profizmus és a magabiztosság, és olyan intelligensen oldották meg, hogy ezekbe az amúgy kemény témákba beleszőjék ezt a kicsit groteszk humort, hogy rengetegszer egy emberként nevetett fel a közönség. Egyszóval tényleg remek volt, az előadás után pedig vegyes érzésekkel indultam hazafelé, és azzal a gondolattal, hogy ez a műsor bizony egy sokkal nagyobb színpadon is büszkén megállhatná a helyét. Közben meg mégis úgy érzem, hogy ez a kis helyszín és közönség is baromi sokat hozzátett ahhoz, hogy ez így betaláljon.

Aki esetleg lemaradt volna az előadásról, március 19-én még bepótolhatja. Erre az alkalomra egy külön kísérőprogrammal is készülnek, az előadás után Varga Simon Kristóf ad koncertet, aki saját szerzeményei mellett klasszikusokkal is készül az érdeklődők számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr5712333565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása