a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Mexikói sámánok jótékony technikája a nyolcker szívében: Tensegrity

2016. október 17. - Varga Mono

Október 13-án az Auróra utcában a szemfülesebbek betekintést nyerhettek a nyugati kultúra számára viszonylag újkeletű mozgásformába, egy előadás és közös gyakorlás formájában. A mexikói indiánoktól származó gyakorlatokkal Janoch Dénes jógaoktató ismertette meg az érdeklődőkkel. Hogy hogyan tölthetjük fel testünket új energiákkal egy hosszú és fárasztó nap után? Tensegrityvel.

 

Csütörtök este elindultunk barátommal, Tiborral az ismeretlenbe, hogy utánajárjunk, mi is lehet az a bizonyos Tensegrity. Általában keressük a számunkra új és szokatlan programokat, így nem volt kérdés, hogy a 8 visszaigazolással rendelkező Facebookon talált eseményt nekünk találták ki. A Google Maps is csak erre ösztönzött, hiszen gyalog 5 percre található a józsefvárosi albérletemtől.

Ahogy elindultam a Rákóczi tér irányába, majd ahogy a GPS egyre beljebb irányított a sötét utcákon, az elhanyagolt külsejű házak és néhány harsány, kétes arc között nem éreztem a környéket túlzottan bizalomgerjesztőnek, így örültem, hogy van társaságom. Nem sokkal később el is értük az úti célt. Egy kis kapu, sok-sok matricával, és egy „nyomd meg az egyes kapucsengőt” felirattal a környékkel kapcsolatos tapasztalataim alapján akár lehetett volna egy lecsúszott sztriptízbár, vagy szervkereskedők tanyája, de akár egy mostanság überlaza és felkapott romkocsma is. Több se kellett, nyomtam a gombot és a kapu mögött egy kis udvar fogatott, barátságos arcokkal és jókedvű fiatalokkal. Akár egy kis oázis a gettó közepén. Remek hangulat, hatalmas fa a kis udvarban, csalogató fények, azaz az utca és az előzetes elvárásom szöges ellentéte.

Ez a kis oázis, és az esemény helyszíne az Auróra, amit egy társadalmi vállalkozásként hoztak létre 2014-ben. Céljuk, hogy különböző együttműködésekre ösztönözzenek, erősítsék a civil szférát, valamint a szintén ezen a helyen lévő szervezetek láthatóságát növeljék. Az épület felső szintjén nyolc szervezet is működik, köztük a Budapest Pride, a Roma Sajtóközpont, és az Alternatíva Alapítvány is. Ezek a szervezetek a többségi társadalomból kirekesztett és megkülönböztetett csoportoknak segítenek különböző kulturális programokon, képzéseken, beszélgetéseken keresztül.

Elsőre kicsit esetlenül köröztem az alagsor és a földszint között, így mikor először a pincébe küldtek az eseményre, betekintést nyerhettem egy roma fiú előadásába, aki épp általam talán roma r’n’b stílusba sorolható számokat énekelt, rendkívül tehetségesen. A hely kevert stílusának és sokszínű közösségének hangulata itt már abszolút átjött, hiszen ugyanezen a helyszínen egy raszta fiú igazított útba, hogy az eseményt inkább mégis a földszinten keressem. A nagyterembe érve nem ért meglepetés a résztvevők számát illetően, mivel hárman vártuk, hogy az előadó, Janoch Dénes elkezdje a rejtélyes és titokzatos Tensegrityről szóló előadását. Dénes a kis létszám ellenére is szívesen és elhivatottan kezdte el az előadást, ettől még oldottabb és családiasabb lett a hangulat. Egyenlő arányban a külföldi érdeklődőkkel végül 6-an vettünk részt, így az előadás angolul zajlott.

Először kaptunk egy gyors ismertetést a Tensegrity eredetéről,0-02-05-8e36a1cbe37f913d762953e05b27b375ee438c39ef5134389f25da938435baf3_full.jpg ami Carlos Castaneda nevéhez köthető. Carlos egy amerikai-indiánnal, Don Juannal való találkozása során ismerkedett meg a toltékok tradíciójával, és az indiánok kultúrájával. Később kiderült róla, hogy maga is egy sámán. A Tensegrity gyakorlatilag mozgásformák együttese, ami a nyugati társadalom számára viszonylag újkeletű mozgásnak számít a kínai Tai Chi, Chi Kung, Kung Fu, vagy akár jóga mellett. Mindegyikben közös tulajdonság, hogy energizálja a testet, és újratölti az energiaforrásokat.

A Tensegrity könnyű mozdulatokból áll, de mégis hatásos gyakorlat, sokan pedig akár már egyből érezhetik jótékony hatását.

Különleges és egyedi, mert intenzív, de mégis könnyű, és már kezdő szinten is abszolút érezhető hatása van. Abban különbözik az előbb felsoroltakhoz képest, hogy míg a Tai Chi esetében például lassú mozdulatokat végzünk, addig ezzel szemben a Tensegrity a gyors és pontos, precíz mozdulatokra épül, ezeknek segítségével pedig megtanuljuk kiengedni a feszültséget a testünkből. Janoch Dénes a fizioterápiához hasonlította, mivel a Tensegrity a fizikai kiengedést tanítja. Az elméleti előadás után 0-02-05-05ae7a6fb40fefe7c6793fa2e8bba0cbc0a1cd2daad32b532cbebd9865ebe67a_full.jpgbele is vágtunk egy kezdő szintű, 40 perces közös gyakorlatba Dénes, és egy kivetített videó segítségével. Itt megtanultuk az alapvető mozdulatokat lassan és külön-külön, majd egyfajta formagyakorlatként a már megismert mozdulatokat egymás után, folyamatosan hajtottuk végre. Az erőteljes mozdulatok kezdetben viccesnek is tűnhettek, de láthatóan mindenki komolyan vette, hiszen az elsajátítása sem volt nehéz. A gyakorlat alatt és után Janoch Dénes ki is egészítette a videóban látottakat és hallottakat, beszélt a helyes testtartásról, és a megfelelő légzés fontosságáról.

A gyakorlatok után lehetőségünk volt még kérdezni és beszélgetni. Láthatóan megosztott volt az, hogy ki milyen előzetes tapasztalattal érkezett az előadásra. Egy indiai fiú elmondta, hogy ő régóta foglalkozik hasonló dolgokkal, és számomra sem volt teljesen idegen a történet, a Kung Fu-nak és Tai Chinak köszönhetően. A barátom, Tibor számára viszont teljesen idegen volt a dolog, eleinte furcsának is tartotta, hogy ezek a különböző mozdulatok hogyan kapcsolódnak össze, csak a végére jött rá, hogy ebből egy összefüggő, komplett gyakorlat fog kikerekedni. A beszélgetés után elmondta, hogy mivel abszolút a nulláról, mindenféle tapasztalat nélkül érkezett, számára sokkal több előismeretre lett volna szükség, hogy egyáltalán kérdezni tudjon.

„Bár rendszeresen sportolok, ezek a mozdulatok teljesen mások voltak, így máshogy is kellett hozzáállni. Az átszellemülés egy földhöz ragadt gondolkodású embernek nem megy olyan gyorsan. Elsőre kicsit Teleshop-os hasbaakasztás felütése volt a gyakorlati videónak. Meggyőzőnek ható, de kicsit mégis olyan kamugyanús. A végére viszont elkezdtem élvezni a dolgot.” -mesélte.

Az este előadója, Janoch Dénes elmondta, hogy bár ez egy rendhagyó előadás és óra volt, minden hétfőn este 8 órától szeretettel várja az érdeklődőket kezdő jóga óráira az Aurorába, ahol szívesen mesél akár Tensegrityről is. Addigis itt egy kis gyorstalpaló azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését ez a fajta mozgásforma:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr6711814125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása