a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

24.hu: Coming Out Day: elő-bújástörténetektől volt hangos a Blaha Lujza tér

2016. október 17. - Varga Mono

cod_2016_tudta_t.pngSzivárványszínű zászlóval felszerelt kis csoport gyűlt össze a forgalmas Blaha Lujza téren október 11-én, hogy a Nemzetközi Előbújás Napján felhívják a figyelmet a szexuális orientáció és nemi identitás felvállalásának szükségére és fontosságára.

 

A Nemzetközi Előbújás Napja alkalmából a Budapest Pride kis csapata flashmobot szervezett a Blaha Lujza térre, hogy előbújás-történeteikkel erőt adjanak azoknak a fiataloknak és időseknek, akik az LMBTQ-tábort erősítik, de sokszor még a hozzájuk legközelebb álló emberek, családtagok, barátok előtt is elrejtik valódi énjüket, emiatt pedig folytonos frusztrációban élik mindennapjaikat.

„Az előbújás az a folyamat, amely során felismerjük, elfogadjuk, majd másokkal is megosztjuk, hogy a többségitől eltérő a szexuális orientációnk és/vagy a nemi identitásunk. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, hogy milyen neműnek érezzük magunkat. A „bujkáló,” „rejtőzködő” jelzőket főleg ilyen kontextusban, de általánosan is használják arra, ha valaki elrejti valamely tulajdonságát, identitását, viselkedését vagy csoporthoz tartozását.”- mesélték a szervezők a 24.hu-nak.

Magyarországon nagyon kevés ember tud arról, hogy a környezetében akár meleg, leszbikus, vagy biszexuális emberek is vannak, mivel a legtöbb esetben ezek az emberek ismerőseik előtt sem vállalják fel valódi szexuális orientációjukat. Ezért is tűzte ki célul a szervezet, hogy felhívják a figyelmet önmagunk felvállalásának és az előbújásnak a fontosságára, hiszen az ismeretség nagy hatással van az elfogadásra is. Minél több ember vállalja fel nemi hovatartozását, annál inkább könnyebb lesz számukra, hogy társadalmilag elfogadottá váljanak. Az esemény szervezői és résztvevői minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy ehhez hozzájáruljanak, nem is kevés sikerrel. Bár a hétköznapi emberek nagy részének nehezére esik a témával szembeni tolerancia, az esemény mégis jó hangulatban, mosolygással, fotózkodással, és érdeklődő tekintetek társaságában telt, akik szívesen hallgatták a történeteket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr7811813009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása