a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Kultúrsokk: felfüggesztették a Népszabadságot

2016. október 09. - roska

Szombat reggel robbant a hír a magyar médiában, hogy kiadója felfüggesztette a nyolcadik kerültből épp kiköltöző Népszabadság kiadását, a nyomtatott lapét és a webes felületét egyaránt. Az indoklás lapszámcsökkenésről és új koncepció kialakításáról szólt, a dolgozók szerint viszont puccs történt.

Mint azt szombat reggel a HVG.hu is megírta, a baloldali lap épp visszaköltözőben volt régi-új helyére a budai Bécsi útra. A Népszabadság 2013-ban költözött a nyolcadik kerületben található Futó utcai szerkesztőségébe, ahol a költözködés miatt szombatra minden dobozokban állt. A költözésre készülődés elfedte az esetleges előjeleket, így voltak, akik csak a médiából értesültek a történtetekről, míg másokhoz motoros futár vitte a hírt, hogy jelenleg nincs szükség a munkájukra.

A lap internetes oldalán megjelent indoklás szerint a felfüggesztésre a lapszám drasztikus csökkenése és az üzleti modell újraformálása miatt volt szükség. Ahogyan az a nol.hu közleményében is szerepel, a Népszabadságot kiadó Mediaworks Zrt. szeptember 30-án felvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, a pletykák szerint azonban tulajdonosváltás is történt. Mivel pedig az újság az elmúlt hetekben több kormány közeli botrányt is kirobbantott, az ott dolgozók szerint egész egyszerűen puccsról van szó.

A történetnek azonban korán sincs vége. Szombat délutánra létrejött a Népszabi Szerkesztőség Facebook-oldal, amelyen keresztül a dolgozók továbbra is kommunikálnak az olvasókkal:

sziasztok, a szerkesztőség együtt van, most megbeszéljük, mi lesz a következő lépés, itt mindent elolvashattok majd, addig is kérlek titeket, lájkoljátok, osszátok az oldalt, hogy mindenki tudja, mikor, merre megyünk. nem adjuk fel, tartsatok velünk! este ott leszünk, ahol lennünk kell.

A vezető baloldali sajtóorgánum beszüntetésének híre futótűzként terjedt a világsajtóban is, amiből a 444.hu közölt válogatást. Szombat estére pedig tüntetést szerveztek a Kossuth térre a Népszabadság beszüntetése és úgy általában a sajtószabadság semmibevétele miatt. Az Index beszámolója szerint a demonstrációra többezres tömeg gyűlt össze, sokan pedig a Népszabadság dolgozóinak távozása után is maradtak, ekkor gyakorlatilag már minden ellen tüntettek. Azonban az újságírók se adják fel: vasárnapra Munkába megy a Népszabadság címen közös munkafelvételt hirdettek a bécsi úti szerkesztőséghez.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr9411782977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása