a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Retro pláza: a nagy múltú Corvin Áruház története

2017. április 10. - mardora

corvin_sajat.jpg

Józsefvárosi helytörténeti kalandozásaink következő állomása a Blaha Lujza téren található mindenki által ismert Corvin Áruház.

Amikor egy esős délutánon a Rákóczi úton sétáltam a Blaha Lujza tér felé, rápillantottam a kopottas, nem túl szép látványt nyújtó Corvin épületére, és elgondolkodtam, hogy vajon mióta is nézhet ki így és milyen változásokon mehetett át ez az egykor európai szinten is híres áruház. Ezért egy kicsit mélyebben beleástam magam a történetébe, kutattam képek és évszámok után. Íme az eredmény.

A Corvin Áruház a plázák elterjedése előtt az egyik leglátogatottabb áruház volt Budapesten. Az áruház az Apollo Mozi helyére épült, 1926. március 1-jén nyitott meg, és a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapította, egymillió korona alaptőkével. Az épület Reiss Zoltán tervei alapján készült: klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A látszólag egyemeletes homlokzat valójában négy emeletet rejtett maga mögött, ablakai a teljes négy emelet magasságban összefüggtek, és ezeket alig észrevehető fabetétek választották el. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid plasztikusművész munkái díszítették.

Nemcsak vásárolni jártak az áruházba az emberek, hiszen volt benne vendéglő, kávéház, menetjegyiroda és gyorsfényképészet is, de divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat is tartottak az épületben. A vásárlókat délutánonként szalonzenével szórakoztatták. A Corvin megjelenésével a Blaha Lujza tér a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjává vált, emiatt itt (a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán) helyezték el az ország első közlekedési lámpáját 1926. december 23-án. Szintén érdekesség, hogy 1931-ben a Corvinban lépett működésbe az ország első mozgólépcsője, ami nagy szenzációnak számított.

Az áruház a II. világháború alatt kiégett, de csak kisebb sérüléseket szenvedett. 1944-ben bezárt, majd 1948-ban államosították. Újjáépítése után néhány évig Budapest Nagyáruház néven működött. Az 1956-os forradalomban nagy károkat szenvedett. 1966-ban az Országos Áruházi Vállalat üzemeltetésébe adták, ami 1967-től Centrum Áruházak néven működött tovább, az áruház pedig felvette a Centrum Corvin Áruház nevet. A belső felújítás mellett ekkor került a tér felőli homlokzatra az azóta megkopott, egyszerű alumíniumborítás. A rendszerváltás után a Centrum Áruházakat átszervezték, 1991-től Centrum Áruházak Kft. néven működtek, később részvénytársasággá alakultak. A Corvin Áruház privatizációja 1992-ben kezdődött meg. A ’90-es években megkezdődött a modern plázák és bevásárlóközpontok építése, így a Corvin és a hozzá hasonló régi nagyáruházak háttérbe szorultak. 1997-ben a Skála-Coop többségi tulajdont szerzett a Centrum Áruházakban, majd a két vállalat 1999-ben egyesült. Így a Corvin a Skála áruházlánc tagja lett. A Skála 2005-re belátta, hogy nem érte el célját a fúzióval és az új üzletpolitikával, így elkezdték az ingatlanjaikat eladni illetve bérbe adni.

A felújításra szoruló áruházat a főleg női ruhákat árusító Tranzit Outlet vette bérbe 2005-től, de nem sokkal később az összes boltjukat, így a Corvinban levőt is bezárták. 2006 decembere óta, a Tranzit kiköltözése, valamint 5 hónap zárva tartás után ismét Skála áruházként működik. Az áruház 2006 decemberében megújult: a földszint nagy részén Spar szupermarket, Libri könyvesbolt és más üzletek kaptak helyet; az első és második emeleten különböző áruházi osztályokkal találkozhatunk a ruházati termékektől kezdve a műszaki cikkekig. Mivel a tulajdonosi kör kínai érdekeltségű, ez a ruházati és háztartási termékek kínálatán eléggé meglátszik.
A harmadik emeleten 2012 szeptemberében nyílt meg a Művelődési Szint (MÜSZI) nevű független, önálló kulturális és közösségi központ. Az áruház közkedvelt részévé vált a 2007 májusában a tetőteraszon megnyitott Corvintető szórakozóhely. Korábban ezen a 600 m²-es, többnyire szociális funkciót betöltő szinten óvoda működött az áruházban dolgozók gyermekeinek, illetve egyes részei dohányzóhelyként funkcionáltak.

Az áruház felújítása többször is felmerült az évek során, de a tervek eddig nem valósultak meg. Reméljük, hogy egyszer ez a lépés is bekövetkezik, mert igencsak megérdemelné ez a híres és nagy múltú áruház, hogy egy hozzá méltó külsőt kapjon.

forrás: haztajidizajn.blog.hu, origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr6212410257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.06.15. 23:27:10

Hát igen: a budapestieknek biztosan fontosabb lenne a burkolat levétele és az eredeti homlokzat felújítása, de manapság másra megy el a pénz(pl. stadionokra).
süti beállítások módosítása