a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

A magyar kommunizmus szentélye - a Munkásmozgalmi Panteon története

2017. március 07. - presijudit

 

32333.jpg
Józsefvárosi helytörténeti kalandozásunk első állomása a Kerepesi temetőben található Munkásmozgalmi Panteon, ami az ötvenes évektől a rendszerváltásig a magyar kommunisták egyfajta szentélyeként működött.

(címlapkép forrása: fortepan.hu)

A nyolcadik kerület máig szerves és megkerülhetetlen része a Kerepesi temető, ami a Fiumei úton található. A sírkert 56 hektáron helyezkedik el, és a körülbelüli másfél évszázados működése alatt számos nevezetes hallottat temettek ide. Mióta 1885-ben dísztemetővé nyilvánították, főként a mindenkori politikai elit reprezentatív sírkertjeként működik, így pedig valamennyi rendszer megpróbálta azt a saját képére formálni, saját halottaik kultuszhelyévé tenni. Minden politikai berendezkedés kialakított egy-egy kultikus területet, így jött létre a Munkásmozgalmi Panteon is.

A kommunista kripta megismerésének történetében segítséget nyújtanak Apor Péter és Tóth Vilmos neten is fellelhető tanulmányai, amikből kiderül, hogy a Munkásmozgalmi Panteon létrehozásának célja minden bizonnyal az volt, hogy minden jelentős kommunista személy sírját egy helyre gyűjtsék össze. Kialakításának terve még 1949-ben fogant meg Rákosi Mátyás fejében. 1952-ben a Kommunista Párt nemzeti sírkertként lezárta a temetőt, közember nem temetkezhetett oda. Az emlékmű hivatalosan 1959-ben született meg, amikor felavatták a legjelentősebb és legnagyobb részt, a Munkásmozgalmi Mauzóleumot, ami hamvasztási urnákat tartalmazott. Az épületet Körner József tervezte 365 urna számára, amiket a Zsolnay-gyár készített, de a rendszerváltásig csak 75 került ide. Ezek egyszerű fekete kerámia urnák voltak, mindenki ugyanolyat kapott. A Panteon részének számított még egy parcella a mauzóleum mellett a kevésbé jelentős személyiségek sírjainak, ezen kívül még négy egyéb parcella és egy úgynevezett hősi parcella is. Végső formájában a Munkásmozgalmi Panteon kb. ötszáz sírból tevődött össze, és a Kommunista Párt egyfajta szentélyeként működött.

A Panteonban az urnák, sírhelyek és feliratok elhelyezése is gondosan meg volt tervezve, mindennek pontosan kimért helye volt: szigorú hierarchia uralkodott ideológiai és pragmatikus megfontolásokon alapulva. Bár már az nagy dicsőséget jelentett, ha valaki bekerült a panteonba, a mozgalom meghatározóbb személyeit meg kellett különböztetni a többitől. A Párt vezetői eközben saját temetésük körülményeiről is határoztak, arról, hogy ők hova kerüljenek majd. A felső szinten helyezték el a legkiemelkedőbb személyek hamvait, az alsó szintre a kiemelkedő személyek urnái kerültek, az egyes szinteken belül pedig még azt is szabályozták, ki kerül a kiemeltebb helyekre és ki kap csak másodrangút.

Mivel a Panteon csak az urnáknak adott helyet, a koporsókat máshova kellett helyezni, azok elhelyezésében szintén nagy szerepet játszott a hierarchia: a mauzóleummal szembeni sírsétány felelt meg az első szint rangjának, az oldalparcellák pedig az alsó szintnek. Ezek nem valódi sírok voltak, csak emléktáblák. Amelyik emléktábla közelebb esett a mauzóleumhoz, az számított előkelőbbnek.

3_1.jpgforrás: fortepan.hu

A Panteon előtt hat oszlop található, amin – ugyanúgy, ahogy az urnacsarnokban is – a halottak neveit időrend szerinti csoportokba rendezték el, aminek célja a munkásmozgalom különböző korszakainak időrendi megjelenítése volt. Így az elsőket a munkásmozgalom úttörőinek nevezték, majd a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, a Tanácsköztársaság és az illegális kommunista párt képviselői következtek, végül pedig az 1956-os forradalom elleni harcosai és a szocialista Magyarország munkásmozgalmának halottai zárták a sort. A nevek azonban nem egyedül álltak, hanem egy megszakítatlan sorban, ami számukra a kommunizmus örökkévalóságát teremtette meg, így pedig arra utaltak, hogy a kommunisták mint egyének meghalhattak, de a kommunizmus soha. A mauzóleum homlokzatán pedig „A kommunizmusért, a népért éltek” jelmondat olvasható.

1.jpgforrás: fortepan.hu

A munkásmozgalmi sírsétány mindkét oldalát 1959-ben nyitották meg, és olyan halottakat hoztak ide, mint József Attila vagy Rajk László, de 1990 után őket a családjuk aztán ki is emelte a kényelmetlenné vált közegből. Ide temették 1989-ben Kádár Jánost is, ami a temető egyik leglátogatottabb sírhelyének számított. 2007-ben aztán ismeretlenek kiásták a sírját és elvitték a csontjait a koponyájával együtt.

A rendszerváltás utáni években előfordultak törekvések arra, hogy felszámolják a Munkásmozgalmi Panteont, de ez végül sosem valósult meg. A 365 urnahelyből majdnem háromszáz betöltetlenül áll.  Egy rendszer meghalt, és ebbe a kriptába még holtában sem akar költözni senki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr2012317695

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két kísértet járja be Európát 2017.03.08. 09:51:35

Avagy a katolicizmus és a kommunizmus testvéreszmék volnának és Jézus lenne az első híres komcsi? Nagyon sok erre utaló jel van. Sztálin is papnak tanult 21 éves koráig. Nézzük csak a párhuzamokat:     Kiűzetés a paradicsomból = az ősközösség ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.03.07. 23:56:56

Egy hazug rendszer soha sem válhat igazzá, így a kommunizmus sem, mint ahogyan a neoliberalizmus sem, és persze a "nyitott társadalom" elmélete sem.
Az a közös pedig bennük, hogy mind három, ateista társadalom - filozófiai fikció . beteg agyak fantazmagóriái.
Keressetek egy ateistát és találtok egy kis istent játszó pszichopatát.

Trónkövetelő 2017.03.08. 00:12:59

Az egyébként nem egészen pontos, hogy közembert 1952 óta nem lehet a sírkertbe temetni. A nagybátyámat 3 éve temettük oda. A magyarázat: a családi kriptákba, amik 1952 előtt nyíltak, a mai napig lehet temetkezni.

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2017.03.08. 00:25:34

A lényeg lemaradt: A központi üreges fal belsejéből egy atombunker bejárata nyílik. A 160 férőhelyes objektum az Orczy térig elnyúlik. Mai napig aktív

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.08. 01:30:07

még ma is járnak oda mozgalmárok kísérteni

2017.03.08. 01:49:56

@Jakab.gipsz: minden keresztény ateista más vallás istenségeinek vonatkozásában. Egy keresztény például nem hisz Zeuszban, Odinban, Anubiszban, Sívában, a Repülő Spagettiszörnyben vagy Manituban. Azt se hiszi, hogy a japán császár egy istenség (volt, vagy ma is az). Tehát még a vallásos ember is istentagadó más istenségek vonatkozásában. Egy ateista egy istennel kevesebben hisz, mint egy keresztény.

2017.03.08. 02:06:22

@Jakab.gipsz: "beteg agyak fantazmagóriái"

Mert a vallások mik?
Mózes vajon miért hallucinált Istenről, amikor belélegezte az égő bokor füstjét? DMT vagy THC bódította el?
Te azt mondod az ateistákról, hogy mind elmebetegek. Én azt mondom a vallásalapítókról, hogy hatalommániás zsarnokok (Mohamed) vagy sima őrültek vagy szélhámosok (mormonizmus, szcientológia) vagy a korábbi korrupt egyház ellen lázadó filozófusok, akik még nem tudtak elszakadni a vallás kereteitől (reformáció) vagy begombázott, betépett arcok voltak (Jézus).

Azt egyébként nagyon sajnálom, hogy nincs tele a kommunisták sírkertje, feltölthették volna hamar, ha a rendszerváltáskor köteket kap minden funkcionárius. Ehelyett átmentették a hatalmukat.

Rajk László egy kemény, véresszájú kommunista volt, akit más kommunisták öltek meg. De a munkásmozgalmi sírkertben pont jó helyen volt.

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2017.03.08. 07:18:50

Ha valakit érdekel, itt vannak belső képek a panteonról: www.vlmworld.com/2012/11/betiltott-mult.html

bandigyerek 2017.03.08. 07:30:34

@Jakab.gipsz: Ilyen későn már nem kellene az altatóra inni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.08. 08:43:54

@karandash:

Népszerű, téves ateista nézet.

Az ateista azt jelenti, nem hisz Istenben, s ebben bele van értve mindenféle istenkép.

Azaz aki hisz egy adott istenképben, de egy másikban nem, az NEM ateista, legfeljebb máshitű.

wantirna 2017.03.08. 08:56:14

Panteont a kommunisták áldozatai érdemelnének. Mind a 148 millió:
A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népírtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China’s Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népírtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

A továbbiak forrása: Chris Banescu: The Communist Holocaust, www.orthodoxytoday.or./blog/

A koreai kommunisták áldozatai: 3,163,000 lélek.
A kambodzsai kommunisták áldozatai: 2,627,000 lélek.
Az afghanisztáni kommunisták áldozatai: 1,750,000 lélek.
A vietnámi kommunisták áldozatai: 1,670,000 lélek.
Az etióp kommunisták áldozatai: 1,343,610 lélek.
A jugoszláv kommunisták áldozatai: 1, 072,000 lélek.
A Mozambique-i kommunisták áldozatai: 700,000 lélek.
A román kommunisták áldozatai: 435,000 lélek.
A bolgár kommunisták áldozatai: 222,000 lélek.
Az angolai kommunisták áldozatai: 125,000 lélek.
További kilenc országban a kommunisták áldozatainak száma 100,000 vagy annál kevesebb.

whale 2017.03.08. 09:08:31

A nagyapám itt nyugszik. Nem a pantheonban, a sírkertben, Kádártól 30 méterre.:) Én szerettem, bár az elveivel nyilván nem értek egyet, de azt mindenképpen becsülöm benne, hogy nem csak akkor volt kommunista és ellenálló, amikor ezért jutalom és hatalom járt.
A mai tolvaj bagázshoz képest meg egy kolduló szerzetes volt...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2017.03.08. 09:52:07

Két kísértet járja be Európát
2007. április 22. - IGe • Szerkesztés...

Avagy a katolicizmus és a kommunizmus testvéreszmék volnának és Jézus lenne az első híres komcsi? Nagyon sok erre utaló jel van. Sztálin is papnak tanult 21 éves koráig. Nézzük csak a párhuzamokat:

vilagnezet.blog.hu/2007/04/22/kisertet_jarja_be_europat_oke_de_ketto

Duplaxiii 2017.03.08. 10:04:08

@wantirna:
Tudod én nem értek egyet azzal a törvénnyel, hogy a holokausztot nem lehet más népírtásokkal összevetni, de a te kommented valahol igazolja a döntéshozókat.
Miért EGY népírtást emelsz ki? A híres "Kommunizmus fekete könyve" anyag mindenki számára leírja azt, amit ideböfögtél.
De miért nem írsz a többiről? Mert számomra egyteln ember meggyilkolása a polotikia véleményéért, a fajáért, a vallásáért, a színéért stb. ugyanolyan bűn, mint ha 100 millióval teszik ezt.
A te gondolatod idekívánja a keresztény egyház által elkövetett gyilkosságokat is! Vagy az örmények gyilkolását is.
Ugyanakkor ENSZ dokumentumban tiltják a kollektív bűntetést! Mert nem minden náci volt gyilkos, nem minden kommunista volt gyilkos, nem minden pap pedofil, buzi, ahogy a fideszesek és jobbikosok között is van pár normális ember.
A posztban bemutatott hely maradjon, mert a multunk része. Nem pár ember akarta azt a szörnyűséget, hanem nagyon sok szegény, korábban megnyomorított (és persze becsapott) kisember volt a "talapzata" a gonosz rendszernek.
Ahogy ma is 2 millió agyhalott tartja a hátán a csúti beteg és korrupt népizenekarának birodalmát. Csak ma még nem ölnek csoportosan, csak rendőrautóban, rendőrörsökön... És törvényekkel.
Szóval ne kategorizálj, minden gyilkos gyilkos, de egy rendszerben élők és hívők többsége nem gyilkos.

Duplaxiii 2017.03.08. 10:08:49

Egyébként az a baj, hogy a mai szülők nem viszik el a gyerekeiket ilyen helyekre! Erről az iskolákban nem vagy csak a kornak megfelelő hazugságokat tanulhatják. Én elvittem még anno az enyéimet a szoborparkba is, és ott beszélgettünk a témáról.
Mára igazi anarchisták lettek, akik zsigerből gyűlölik a mai hazug, korrupt politikai pártokat, megélhetési politikusokat, a hazug neoliberális médiát stb.
Mert a múltat ismerni kell ahhoz, hogy a jelenben biztonságban élhess!

FOMA 2017.03.08. 10:09:20

"az ötvenes évektől a rendszerváltásig a Kommunista Párt egyfajta szentélyeként működött"

Az ötvenes évektől a rendszerváltásig nem volt ilyen, hogy "Kommunista Párt". Volt Magyar Dolgozók Pártja, majd Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezek a pártok nem voltak kommunisták, hanem a fő céljuk volt előbb a szocializmus, majd a kommunizmus megvalósítása, ami egyébként jól hangzik, de lehetetlen, amíg egynél több ember él a Földön, így még a szocializmusig sem sikerült eljutni.

Az ateizmust meg ne keverd ide, mert a legvadabb szabadrabló kapitalista is lehet ateista, és egy szocialista is lehet vallásos, vannak pl. keresztényszocialista pártok.

Szalay Miklós 2017.03.08. 10:43:48

Egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb...:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

(A legfelső sor a kép tetején, "Ideológiák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokrácia és diktatúra című rész is.

wantirna 2017.03.08. 11:30:32

@Duplaxiii:
1. A cikk egy rendszer panteonjáról szólt, ezért jogos ezzel az egy rendszerrel foglalkozni.
2. A Spanyol Inkvizíció időtartama alatt, 1540 és 1700 között körülbelül 87,000 eljárást folytattak le, amelyek eredményeként legalább 1303 embert végeztek ki. (ezerháromszázhárom)
Forrás: az angol nyelvű Wikipaedia közlése 2011 december 16-i állással. (A téma 29 oldalából a 19. oldalon összesített eredmény)
Az eljárások hatékonyságára vonatkozóan érdemes megvizsgálni, hány eljárásra lett volna szükség a Szovjetunió kommunista fennhatósága alatt, hogy arányaiban ennyi kivégzést eredményezzenek.
Mivel a Wikipaedia összesítése „legalább” 1303-at említ, e számot konzervatívan megduplázom, így 2,606 kivégzést kapunk körülbelül 87,000 eljárásra. Tehát halottanként 33.83 eljárásra volt szükség.

Azt tudjuk a Hawaii Egyetem professzorának R J Rummel becsléséből, hogy a szovjet kommunista uralom alatt 61,911,000 volt az idő előtt, erőszakos halállal halt személyek száma. Ezt kell megszorozni 33.83-al ahhoz, hogy megkapjuk a Spanyol Inkvizícióban alkalmazott eljárások száma - halálok száma aránypárt. Az eredmény 2,094,449,100.
Tehát több mint kettő milliárd bírósági eljárást kellett volna lefolytatni a szovjet kommunistáknak, hogy módszertani arányaiban megfeleljenek a spanyol inkvizíciónak.

Ha ennyi nem zajlott le, az azt jelenti, hogy mennyivel volt önkényesebb a szovjet kommunista emberirtás az Inkvizíciónál.

wantirna 2017.03.08. 11:38:04

@FOMA:
Szerinted akkor Kádár is fogalomzavarban szenvedett, amikor így fogalmazott 1973-ban: "Ez a mi kommunista mozgalmunkban egy fontos tradíció és tartsuk is be ..."
Vagy mit is jelentett a KISZ-ben a K betű?
Talán azt, hogy a KISZ-ben még kommunista volt a fiatal, de amikor párttaggá lépett elő, már kinőtt belőle. Gondolom a pártban ezt a csalódást nem tárgyalták túl.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2017.03.09. 08:03:34

@don-kanyar: a szomszéd telek alatt ásunk tovább :)

rako1982 2019.11.11. 01:24:39

@don-kanyar: T. don-kanyar, dokumentumfilmhez gyűjtök anyagot, ez a bunker érdekelne. rako1982@freemail.hu
süti beállítások módosítása