a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Hogy mi kell a boldogsághoz? Sör és sajt.

2016. december 30. - Varga Mono

0-02-05-1f7a61712a914430b49202ef144e8e49e89542935b149d7bff04f66d19a67147_full.jpg

„Mi is akkor az a Sörsajt?” – kérdezi egy idős hölgy, miután elvitelre kért egy kis sajttál kóstolót. Érkezik is a válasz, hogy a Sörsajt egy fantázianév, ami a kézműves sörök és különleges sajtok kombinációjából származik. A legtöbb ember elsőre a sajtkóstolást egy jó bor mellé képzeli el, de a nyolcadik kerület ebben is úttörő. A József körúton található Sörsajt nevet viselő gasztrobár több mint fél éve igyekszik valami újat nyújtani a vendégek számára különleges sörök és sajtok kiváló párosításával.

A szerda mindig egy mélypontja a hétnek, legalábbis nálam. Nincs ez másként ma sem, munkából egyetemre rohanok, onnan a postára, majd a könyvtárba, nyakamon a vizsgaidőszak, de még a karácsonyi ajándékok sincsenek beszerezve, úgyhogy itt az ideje lazítani egy órácskát, és kikapcsolni az agyam egy különleges sör mellett a forgalmas körút zajait és a rohanó embereket kizárva.

0-02-05-1f7a61712a914430b49202ef144e8e49e89542935b149d7bff04f66d19a67147_full.jpgMár egy jóideje megakadt a szemem a bejárat fölötti feliraton, így most elégedetten nyúlok a kilincs felé, majd a pultnál kissé esetlenül pásztázom a táblán olvasható sörök nevét, hiszen eddig javarészt Sopronin szocializálódtam, de még mielőtt kétségbe esnék, már érkezik is a segítség a pult másik oldaláról. Hogy egyszerűbb legyen a választás, kapok egy kis kóstolót is, aztán nem is hezitálok sokáig és kipróbálom a Rothbeer Gingermeister sörét, ami egy remek gyömbéres, mézes és citromos ízvilág, kicsit talán nőiesnek is mondanám, így végre bűntudatom sincs, hogy nőként, ráadásul a délután közepén engedek a kísértésnek, és sörözgetek egymagamban. Bűntudatom persze eddig sem volt, meg egymagamban sem ücsörögtem, mivel közben a Sörsajt kedves és közvetlen munkatársával, Kliment Jánossal beszélgettem.

Hogy mi a hely különlegessége, az egyértelmű, hiszen ezt a sör és a sajt kombinációja adja. Bár elsőre furcsa párosítás, kétségtelenül működik. Még a fővárosban is nehéz olyan helyet találni, ahol nem egy0-02-05-bfcc5e9c4d93f3c599df8bdd9d54b2ff70a0d96a580d854ae476abc5ba32c4e1_full.jpg drága étteremben, feszélyezve ücsörögve kóstolhatunk különféle sajttálakat, miközben zavarban érezzük magunkat, hogy az étlapon vagy itallapon lévő elemek döntő hányadáról fogalmunk sincs, micsoda. A Sörsajt közvetlen légköre, letisztult berendezése komfortos érzést nyújt, ahol nyugodtan lehetünk kísérletezőek, és bátran kérdezhetünk, szívesen segítenek a választásban. A bárban található sörök nagy része magyar kisüzemi termék, a kicsi piacnak köszönhetően pedig jó kapcsolatok tudnak kialakulni, a beszállító egyben az a személy is, aki főzi a sört. Különlegessége még, hogy mivel kisüzemi termékekről beszélünk, így ugyanannak a sörnek az íze néha változhat, ami szintén egy izgalmas dolog lehet az ínyencek számára.

Jánossal való beszélgetésünk során kiderül, hogy a többi kisüzemi sörös helyekhez képest itt nagyobb a választék, de emellett sikerük titka az is, hogy nem bonyolítják túl a koncepciót, érthető, letisztult kínálattal várják vendégeiket. Közben megakad a szemem az sörök között található Oatmeal Milkstout feliraton, ami, mint kiderült alacsony alkoholtartalmú, zabdarából és tejcukor hozzáadásával készült édes sör, mivel a laktózt az élesztő nem erjeszti meg. Ezt is van szerencsém megkóstolni, a gyömbéreshez képest egy teljesen más íz, de nagyon finom. Ár-érték arányban abszolút korrekt kínálatról beszélhetünk, hiszen 400 és 1000 forint között mozognak a pohár/korsó árak.

0-02-05-922228ec6843cc40003acdff27d91c01325eb429332cb07dfe93a8dbf4ca2397_full.jpg

 A kiszolgáló pult mellett található külön pulttal is szemezgetek, miközben János beavat a sajtokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókba. A lágyabb sajtoktól a keményebbek felé haladva különböző penészes, illetve spanyol és francia hegyi sajtok, vagy épp hosszú ideig, másfél-két évig érlelt sajtok is megtalálhatók a kínálatban. A sajttálak két méret szerint kérhetők, a 15 és 25 dkg-os tálak 1800-2900 forintba kerülnek, gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, dióval tálalva.

Ami még különlegessé teszi a helyet, hogy mindenki szenvedéllyel fordul a sörök és sajtok felé, a 0-02-05-78783ebf46a637a38cc15daa3c56c392ea6d542a53a22fc27abfb33f30387cf2_full.jpgtulajdonosok sörfőzéssel foglalkoznak, míg az üzletvezető emellett sajtokat is készít, Jánost pedig former szakácsként kimondottan érdekli ez a terület, maga is készíti a hely egyik különleges készítésű sajtját, a Pácolt Brie-t, amit egy olajos, fűszerezett, lilahagymás pácba tesznek. Az újévben különböző sajtkóstolók is lesznek az érdeklődők számára, ahol 5-5 sör és sajt kerül majd a tányérra és a pohárba, a könnyebbektől a nehezebbekig.

A kézműves termékekkel itt még persze nem ér véget a lista, hiszen a sörök és sajtok mellett kaphatók még szendvicsek, snackek, kézműves szörpök, de még kézműves sajtos tallér is, amit egy Jászapátin élő hölgy készít. Az egyetlen kifogás a hellyel kapcsolatban, ami többször érkezett, hogy nincs elvihető kávés pohár. A Sörsajt már gőzerővel dolgozik az ügyön, hogy a lehető legdizájnosabb kávéspohárral futkozhasson mindenki a körútön, de addigis ez legyen a legnagyobb kritika, ami a helyet érheti. Egy biztos, én és a barátaim addig leszünk visszatérő vendégek, amíg végig nem próbáltuk az itallapot. Ez nem lesz könnyű, hiszen folyamatosan változik a kínálat, és mindig vannak új ízek, így valószínűleg ez a hely azon kevesek egyike lesz, amit nem lehet megunni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr212048817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.