a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Népszabadsággate: „Mi történt a Népszabadsággal?” címmel szervezett beszélgetést október 11-én az ELTE BTK Média tanszéke

2016. október 17. - roska

Annak ellenére, hogy kedd késő délutánra szervezték a találkozót, teltház volt a médiások nyolcadik kerületi termében. Tanárok, diákok, újságírók, volt és jelenlegi Népszabadság dolgozók tömörültek a kényelmetlen padokba, hogy meghallgassák, hogyan élték meg az elmúlt napokat a lap munkatársai. A beszélgetés vendégei Pető Péter jelenlegi és Tamás Ervin egykori főszerkesztő-helyettes voltak.

Mint az ismeretes, október 8-án úgy döntött a Népszabadságot (is) kiadó Mediaworks, hogy gazdasági okokból felfüggeszti a lap nyomtatott és online kiadását. A szerkesztőség épp költözőben volt, lélekben már az új helyet felavató szerkesztőségi pizzázásra készültek, így senkinek nem tűnt fel semmi a bejelentésig. A példátlan eset számos kérdést vetett fel a médiában, főként annak tükrében, hogy nyár óta beszéd tárgya a lap állítólagos tulajdonoscseréje. A tulaj személye azóta se derült ki, azonban akárki legyen is az, jelenleg több mint nyolcvan embert tart állandó bizonytalanságban, mivel el nem bocsájtották a dolgozókat, akik így papíron továbbra is a cég alkalmazottai.

Konkrétumokkal persze a megjelent újságírók (a beszélgetést domináló Pető Péteren és Tamás Ervinen kívül még Urbán Csilla és Kőrösi Ivett volt jelen) sem tudtak szolgálni arról, hogy mi történt múlt hétvégén Magyarország legnagyobb példányszámú nyomtatott napilapjával. Azt azonban pontosan érzik és tudják, hogy a történteknek véletlenül sincs semmi köze a Mediaworks által hangoztatott gazdasági okokhoz. Tudják és érzik, hogy a cél a lap elhallgattatása volt, de ellehetetlenített helyzetük ellenére tovább küzdenek azért, hogy „ne legyen vége annak, aminek vége van”. Pető Péter azért is biztos benne, hogy nem gazdasági döntés áll a Népszabadság felfüggesztése mögött, mert ha veszteségessége miatt akarták volna bezárni a lapot, arra számos alkalmuk lett volna az elmúlt hónapokban. 

Ez egy gyáva puccs volt, nyilvánvalóan politikai döntés motiválta, én nem tudom, részletezhetem persze sokáig, hogy mi történt óránként, teljesen méltánytalan, elfogadhatatlan és felfoghatatlan, ilyen a világon nincs. (… ) Ha ezt valakinek elmesélik vagy leírják – három évvel ezelőtt, öt évvel ezelőtt, tíz évvel ezelőtt –, hogy így lesz vége a legnagyobb lapnak, akkor röhögőgörcsöt kapunk, hogy ez lehetetlen.

Így foglalta össze indulatoktól remegő hangon Pető Péter a magyar sajtószabadságot 1989 óta ért legnagyobb csapást. Az újság meg nem jelenését ráadásul több, legalább ennyire szürreális, demokráciában példátlan cselekedet követte. A dolgozók személyes tárgyait bezárták a szerkesztőségbe, ahová nem engedték be őket (azóta egyébként hármasával bemehettek személyes dolgaikért), mint ahogy a munkahelyi email fiókjukhoz sem fértek hozzá, ami hatalmas információveszteség.

Merthogy a sok dolgozói levelezésben megannyi meg nem írt sztori lapul, ami azért is fontos, mert az információkat illetően a Népszabadság főbeszállító volt a televízió és a véleménysajtó számára. Éppen ezért gyanús, hogy a tulajdonos pont akkor hozta meg a felfüggesztésről szóló döntést, amikor a napilap már jó ideje heti szinten több, a kormány számára kellemetlen sztorit szállított, az utolsó megjelent számban például épp Rogán helikopterezésével és Matolcsy élettársával foglalkoztak. Ez az információforrás azonban most elapadt.

Úgy néz ki, a Népszabadság nem jelenik meg többet

– zárta a beszélgetést Pető Péter, ebben a mondatban pedig minden fájdalom benne volt, amit egy hatvanéves tradícióval rendelkező lap felszámolása indikálhat. A zárszó után egy hosszú, óráknak tűnő percig néma csend volt a teremben, majd szép lassan mindenki pakolászni kezdett és hazaindult.

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr8311813297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása