a nyolcker tematikus blogja

Neked nyolc?

Neked nyolc?

Csak dolgozni akarnak, és azt, hogy úgy fogadják el őket, ahogy vannak

2016. december 10. - presijudit

20161111_144830.jpg

Még tavasszal figyeltem fel a Baross utcában egy apró széken ülő hatalmas macira és mellette a „Megnyitott” feliratú táblára, és bár kíváncsi voltam, akkor siettem. A következő napokban aztán minden nap elhaladtam mellette – ugyanis épp a szakdolgozatomat írtam a könyvtárban -, és egyre több részletre figyeltem fel: Európa legnagyobb fogyatékossággal élőket foglalkoztató kávézója címen hirdette magát. A Premier Kultcaféban ma nyolc megváltozott munkaképességű ember dolgozik: van köztük Down-szindrómás, autista és értelmi sérült is, és köszönik szépen, ők nagyon is jól el tudják végezni a feladataikat.

A Budapest belvárosában található Premier Kultcafé nem csupán kávézó, hanem egy kulturális-közösségi tér: üzemel benne mozi és pékség is. Célja, hogy elősegítse a fogyatékossággal élők munkavállalásának lehetőségét. Amikor végre én is eldöntöm, hogy rendesen benézek, már az ajtón belépve nagy mosollyal köszöntenek, majd a pultnál rendelés után leülünk egy bejárathoz közeli asztalhoz. A kávézó rész egy hosszú előtérnek tűnik, két végén egy-egy bejárattal. A Baross utcai, ahonnan mi megyünk be, hívogató a bejárat előtt elhelyezett asztalokkal és székekkel, a másik oldalon levő Üllői úti már kevésbé barátságos. A sárga szín a falak mellett a felszolgálók munkaruháin is visszaköszön: a sötét nadrág felett mindegyikük sárga felsőt visel. Az egyikük kedvesen megkérdezi, én rendeltem-e az italt, ami nála van. Mivel én kávét rendeltem, nemmel válaszolok, így odébbáll. Ahogy később megtudtam, ő Gergő, aki enyhe értelmi sérültként került a kávézóba. Vele együtt nyolc megváltozott munkaképességű ember dolgozik a Premierben, mindegyikük különböző fogyatékossággal él. A kávézót Kárász Róbert, televíziós műsorvezető alapította 2016 tavaszán.

img_0036.jpgfotó: Szidor N. Gábor

„2012-ben olvastam egy cikket arról, hogy Magyarországon körülbelül 600 ezer megváltozott munkaképességű él, akiknek csak 10-15 százalékát foglalkoztatják, miközben az Európai Unió más országaiban ez az arány 50-60 százalék. Ekkor döntöttem el, hogy indítok egy olyan programot, amivel erre a jelenségre hívom fel a figyelmet” – mondja Kárász Róbert, aki Törőcsik Marival közösen még abban az évben megalapította a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. Már akkor egy olyan munkahely létrehozása volt a cél, ahol fogyatékkal élők dolgozhatnak, ehhez azonban pénzre volt szükség. „Azon gondolkodtam, mi lehetne a kampány központi eleme. Ekkor jött az a gondolat, hogy híres emberektől gyerekkori mackókat kérek el. Az összegyűlt macikból először egy kiállítást csináltunk, aminek akkora sikere lett, hogy következő alkalommal már elárvereztük őket. Évről évre gyűjtögettem a pénzt, a második árverés után pedig eldöntöttem, hogy addig viszem ezt a dolgot alapítványi keretek között, míg nem csinálok egy munkahelyet.” Mikor végül a Vörösmarty mozi bezárt, Kárászék megpályázták és végül el is nyerték a mozi üzemeltetési jogát. Az árverésekből viszont csak 30-35 millió forint jött össze, így támogatókat kellett szerezni, a teljes beruházás költsége végül megközelítette a 150 millió forintot.

A maci tehát központi szimbólum az alapítvány és a kávézó létrejöttében, nem csoda tehát, hogy a kávézóban is több plüssmacival találkozunk: a mennyezetről lógnak lefelé ketrecekben. Adja magát a kérdés, hogy nem túl félreértelmezhető-e ez a metafora, hiszen a macik elvileg a fogyatékkal élőket szimbolizálják. „A fogadj örökbe az én metaforám szerint azt jelenti, hogy szabadítsuk ki őket a ketrecből, másfelől szerintem jól néznek ki. A mennyezetre fellógatott macik rafinált módon vannak ott bent, mindegyik kalitkába be van építve egy kis lámpa, így a macikat megvilágíthatóvá tudjuk tenni” – válaszolja Kárász Róbert.

img_0967.JPGfotó: Kapás Gergő

A cél az volt, hogy legalább annyi megváltozott munkaképességű dolgozó legyen, mint ahány ép dolgozó, jelenleg ez 8-8 fő. Többféle fogyatékossággal élőt foglalkoztatnak: Down-szindrómával élő, értelmi sérült, autizmussal élő, hallássérült és mozgássérült is került a csapatba.  Kárász Róbert szerint ezeknek a különböző állapotú embereknek nagyon pontosan és részletesen kell ismerni a státuszát, hogy milyen feladatköröket tudnak ellátni, és azt is meg kell nézni, hogy ők miben érzik a legjobban magukat. „Az volt a legkézenfekvőbb, hogy olyan munkakörbe állítsuk be őket, ahol ők közvetlenül találkozhatnak a vendégekkel, így mindannyian tulajdonképpen a vendéglátásban láthatóak: felszolgálás, takarítás, konyhai munkák, pult mögötti kiszolgálás. Általában négy órában dolgoznak, van olyan, aki hat-nyolc, ez nyilván az állapotuktól függ.” Kiválasztásukban a Salva Vita Alapítványnak is nagy szerepe volt, akik megváltozott munkaképességű embereknek segítenek a munkaerőpiacon. Kárászék meghatározták, hogy milyen munkakörre keresik az embereket, az alapítvány pedig előválogatta a dolgozókat. Végül volt egy tréning, amikor két-három héten keresztül gyakorolták a feladatokat.

img_1007.JPGfotó: Kapás Gergő

A Down-szindrómás Gyurci most 30 éves, és állítása szerint nagyon szeret a kávézóban dolgozni. „Azért szeretek itt dolgozni, mert leköt, és azért is, mert én a társaságra vágyom. Itt a társaság nagyon jó, a jó hangulatot pedig én hozom.” Gyurci kilenctől 12:30-ig dolgozik, és nagyon élvezi a munkát. „Amikor megérkezem, felöltözök ebbe a szerelésbe, amibe szoktam, kilenckor megkávézunk, utána haladunk előre a munkával. A munka az nem állhat meg. Én a kiszolgálást szeretem a legjobban.”

A 33 éves Gergő, aki alacsony fokú értelmi sérült jelenleg az édesanyjával él Budapesten. Szeretné, hogy saját életet kezdhessen, és hogy önmagát el tudja látni. „Sokkal több embernek kéne látnia azt, hogy vannak olyan emberek, akik élni szeretnének, és szeretnék, ha mások elfogadnák őket úgy, ahogy vannak és amilyen gyorsasággal dolgoznak. Ha csak néhány percre is, de hallgassák meg, hogy kik ők és milyen életet élnek, és legfeljebb azt lássák meg, hogy ezek az emberek kitartanak a saját életükért, és mernek akkor is kockáztatni, amikor azt érzik, nincs esélyük.”

img_0102.jpgfotó: Szidor N. Gábor

Ugyanígy érez a 25 éves Barnabás is, aki Asperger-szindrómás, ami az autizmus egyik formája. Az Asperger-szindrómásoknál sok esetben átlagon felüli intelligencia szintet diagnosztizálnak, nála 140-et mértek. „Az emberek azt tartják normálisnak, akinek mondjuk nincsenek rossz szokásai, beszédhibái vagy szociális lemaradottsága. Az a probléma, hogy ezzel kiközösítik az embereket, hátrányos helyzetűnek vélik őket. Haszontalanabbnak, roncsoknak, selejteknek fogja őket elkönyvelni a társadalom, és így elveszik tőlük a lehetőséget, hogy bizonyítsanak, ők is tudnak olyan rátermettek és életképesek lenni, mint azok, akiket a közvélemény normálisnak, elfogadott személynek vél. Ez a társadalom csak azokat hajlandó elfogadni, akikből hasznot tud húzni, és azokat, akik az alapvető elvárásoknak nem tudnak eleget tenni, a szemétdombra akarják dobni” - mondja Barnabás. Szerinte az Asperger-szindrómásoknál nem látni első pillantásra, hogy van valami problémája, így a vendégek képesek egyenrangú félként kezelni őt. Egyelőre csak a mosogatást és a felszolgálást végzi, de a későbbiekben szeretne bonyolultabb munkákat is végezni, mint például a kávéfőzés vagy a konyhai munka.

img_0099.jpgfotó: Szidor N. Gábor

Az egyik ép dolgozó, Károly szerint – habár nagyon szerethetőek – nem könnyű dolgozni a megváltozott munkaképessű kollégákkal. „Nekik szájbarágósabban kell mondani a feladatokat, mint egy normális embernek. Miután viszont megcsinálták, az tök jó érzés, hogy el tudtam nekik mondani úgy, ahogy nekik azt kell.”

A 28 éves Petra szerint, aki szintén ép dolgozóként került a kávézóba, a két Down-szindrómással, Gyurcival és Orsival a legjobb dolgozni, mert szerinte látni rajtuk, hogy ők ebben örömüket lelik, és nem munkaként tekintenek a feladatokra. Ennek ellenére vannak nehézségeik, mivel szerinte ők könnyebben megsértődnek. „Olyankor próbáljuk őket csitítgatni, de a még rosszabb, szóval ilyenkor hagyni kell őket egy fél órára. Összességében véve jól kijövök velük, de azért egy-két vita szokott lenni. A magánéletemben nem igazán tudom az embereket tolerálni, de itt szükséges.”

Az állásinterjún alapvető kritérium volt, hogy csak olyan emberek jelentkezését várják, akik biztosan tudják, hogy zökkenőmentesen tudnak fogyatékossággal élő emberekkel dolgozni. „Súrlódások persze vannak, de azok bármelyik munkahelyen előfordulnak. Nagyon kell érteni a közeledésnek és a kommunikációnak azt a nyelvét, amivel egy Down-szindrómáshoz vagy egy autistához szólni kell. Ebből néha adódnak súrlódások, néha eltörik a mécses, ők jóval érzékenyebben élnek meg mindent. Néha dirigálásnak élik meg, amikor a többi dolgozó csak feladatokat próbál nekik adni. Egyszerre csak egy feladatot kaphatnak, nem lehet azt mondani nekik, hogy most mosd fel az előteret, aztán szedj mozijegyet, mert őket ez összezavarja” – mondja Kárász Róbert.

img_0089.jpgfotó: Szidor N. Gábor

Abban, hogy megmutassák és megtanítsák nekik, mit és hogyan kell csinálni, nemcsak az ép dolgozóknak, de a mentornak is nagy szerepe van. Béni Csaba augusztus óta dolgozik a Premier Kultcaféban mint a fogyatékossággal élő dolgozók mentora. Csaba kerekesszékes, 18 éves korában fel akart szállni egy már mozgó vonatra, a hátára esett és elroppant a gerince. „A megváltozott munkaképességűekkel egy ún. rehabilitációs tervet kell készíteni a foglalkoztatásukra vonatkozólag, és nekem figyelemmel kell kísérnem, hogyan valósulnak meg az abban leírtak. Másrészt életvezetési tanácsokat is adok, vagy a szociális ügyintézésben segítek: elmagyarázom nekik, a lapokat hogy kell kitölteni, mit hol kell elintézni.”

A kávézásom alatt feltűnik, hogy az ép vendégek mellett mennyi fogyatékossággal élő ember is jár a Premierbe. Kárászék az építkezés során törekedtek arra, hogy a hely akadálymentes legyen, emellett 18 kamera figyel mindent, hogyha bármilyen atrocitás történne, akkor az bizonyítható legyen. Béni Csaba szerint a vendégek nagyon jól fogadják, sőt néha fel sem tűnik nekik az, hogy valamilyen problémával küzdő ember szolgál fel nekik. „Egyszer beszélgettem egy négytagú német társasággal. Megkérdeztem, hogy érzik magukat. Egy emlékezetes válasz maradt meg bennem: azt mondták, ők nagyon jól érezték itt magukat, és számukra nem különleges, hogy itt fogyatékossággal élők dolgoznak, hiszen Németországban nagyon sok ilyen hely van.”

img_1018.JPGfotó: Kapás Gergő

„Ez egy non-profit vállalkozás – mondja Kárász. -  Erre mégis úgy kell tekintenünk, hogy előbb-utóbb a saját lábunkon kell megállnunk. Nagy hálával tartozunk a támogatóknak, hogy ezt létre tudtuk hozni, de nekünk életben kell maradni.” Mivel ehhez további pénzre van szükség, november 30-án már hatodik alkalommal rendezték meg a Jótékonysági Maci Aukciót.

„A maci árverés lényege, hogy mindenki adjon egy olyan macit, ami az övé, vagy a családban fellelhető, ezenfelül még egy személyes tárgyat is, ami az ő életéhez, szakmájához kapcsolódik. Boldog-boldogtalant felhívunk minden évben, hogy jöjjön el és segítsen, vegyen részt az árverésen. Ami mindig fontos szempont, hogy olyan emberektől kérjünk, akik valós teljesítményt értek el, tehát nem celebektől” – mondja Kárász. Adott már macit például Jancsó Miklós, Rubik Ernő, Eszterházy Péter, az utóbbi árverésen pedig Nemes-Jeles László, Cseh Laci, de licitálni lehetett Harrison Ford és Ryan Gosling aláírt macijaira is. Jóllehet nem minden esetben adnak saját macit a hírességek - ha nem találnak otthon vagy nekik nincs idejük venni, az alapítvány szerez egyet, ebben az esetben az árverésen kapott katalógusban is feltüntetik, mi a plüss története.

A novemberi árverésen összesen 18 millió forintot sikerült összegyűjteni, amit a Premier Kultcafé támogatására fordítanak. Kárászéknak jelenleg három célja van: hosszútávon biztosítani a jelenleg náluk dolgozók jövőjét, újabb megváltozott munkaképességű embereket felvenni, és a kávézóból végül egy franchise-hálózatot létrehozni.

 

 

*Gyurci, Gergő és Barnabás megszólalásai a 2016-os aukció kampányvideójában hangzottak el, készítette a Gap Média, azok felhasználására engedélyt kaptam

A bejegyzés trackback címe:

https://nekednyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr1312026281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása